Gebelik öncesi obezitenin anne ve bebek sağlığı üzerine etkilerinin belirlenmesi
Gebelik öncesi obezitenin anne ve bebek sağliği üzerine etkilerinin belirlenmesi
- Tez No: 361546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN H. ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Beden Kitle İndeksi (BKİ), obezite, maternal obezite, pregestasyonel obezite, prekonsepsiyonel bakım, Body Mass Index (BMI), Obesity, Maternal Obesity, Pregestational obesity, preconception care
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kadınlar arasında obezite prevalansı gittikçe artmaktadır. Maternal obezite, anne ve çocuk sağlığı üzerinde kısa ve uzun dönemde sağlık problemlerine neden olmaktadır. Sağlıklı bir gebelik için, pregestasyonel dönemde kadının gebeliğe çok iyi hazırlanması gerekmektedir. Araştırma, gebelik öncesi obezitenin, anne ve bebek sağlığı üzerine etkileri belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışma, T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Doğum Anabilim Dalı Sezaryen Servisinde, Nisan-Haziran 2011 tarihleri arasında doğum yapan 370 kadın ile yürütülmüş, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte bir araştırmadır. Veriler, araştırıcılar tarafından hazırlanmış yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplarda t-testi, Mann-Whitney U testi, Anova testi ve Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 29,18±5,43 (min;18-max;44), gebelikten önceki kilo ortalaması 61,58±10,66 kg (min;42-max;120), gebelikten önceki Beden Kitle İndeksi (BKİ) ortalamasının 28,92±1,40 (min;18-max;45) ve gebelikte alınan kilo ortalaması 15,685,09 kg (min;1-max;33) olarak saptandı. Katılımcıların gebelik öncesi BKİ ile yaş, eğitim, ekonomik durum, gebelik sayısı, gebelik haftası, düşük/kürtaj/ölü doğum sayısı, gebelikte sigara ve ilaç kullanımı, gebelikle ilgili yakınma, gebelik öncesi eğitim, DÖB alma, yenidoğan tartısı ve APGAR puanı arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Katılımcıların gebelik öncesi BKİ ile kronik hastalık durumu, doğum şekli, alınan kilo miktarı arasında farklılık saptandı. Gebelik öncesi BKİ ve gebelikte alınan kilo ile yaş, gebelik arası süre, kronik hastalık durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Prekonsepsiyonel bakım, kadınların uygun kiloya düştükten sonra gebe kalmaları ve gebelik sürecinde kilo artışının kontrol altında tutulması, anne –bebek sağlığını ve gebelik sonuçları olumlu etkileyecektir. Kadınların gebeliğe hazırlığı ve gebeliğin izlenmesinde ebe ve hemşirelerin önemli rolleri vardır.
Özet (Çeviri)
Prevalence of obesity has been steadily increasing in worldwide. Maternal obesity is proven to be effecting maternal and infant health negatively in either short or long term. Preconception care is apparently crucial for ensuring an uncomplicated prospective pregnancy. The aim of the study was to determine the effects of obesity on maternal and infant health. The study is a descripitive and correlational study and was conducted on 370 women who had received antenatal care and delivered in the obstetric care unit of Istanbul University Cerrahpasa Medical School Hospital, Department of Obstetrics between April-June 2011. Data were gathered via structured interview form by the researchers. Mann-Whitney U test, t-test, Anova test and Pearson correlation analysis were run for statistical evaluation. Mean age was 29.18±5.43 (min:18-max:44), mean weight before conception was 61.58±10.66 kg (min:42-max:120), mean Body Mass Index (BMI) value was 28.92±1.40 (min:18-max:45) mean weight gained during pregnancy was calculated as 15.685.09 kg (min:1-max:33). No statistically significant difference was found between pre gestational BMI value and age, level of education, economic status, gravidity, gestational week, number of previous miscarriages/induced abortions/stillbirths, smoking or drug use, any complaints about pregnancy, pregestational counseling, receiving prenatal care, birth weight and APGAR score. Pregestational BMI values were found to be statistically significant compared to chronic diseases, methods of delivery and weight gain during pregnancy. Pregestational BMI values and weight gain during pregnancy were found to be statistically different compared to age, interval between subsequent pregnancies and chronic diseases. Achievement of conception when an appropriate maternal weight is obtained and maintenance of a stable increase will positively affect maternal and infant health and pregnancy outcomes. Midwifery and nursing care is essential for preconception care and counseling and pregnancy follow up.