Maternal vücut kitle indeksi ile neonatal antropometrik ve nutrisyonel değerlendirme arasındaki ilişki
Association between maternal pre-pregnancy body mass index and neonatal anthropometric andnutritional assessment
- Tez No: 995859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM KADIOĞLU ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pregestasyonel maternal beden kitle indeksi, neonatal antropometri, CAN skoru, Pre-gestational maternal body mass index, neonatal nutritional assessment, CAN score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Gebelik öncesi dönemdeki ve gebelik sürecindeki maternal beslenme durumu ve annelerin gebelik öncesi beden kitle indeksi fetal büyüme ve doğum ağırlığı üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Yetersiz beslenme ve kilo alımı intrauterin gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı ve gestasyonel yaşa göre küçük (SGA) bebeklerin doğumuyla ilişkilendirilmektedir. Öte yandan, maternal obezite ve gebelik sürecinde aşırı kilo alımı ise gestasyonel yaşa göre büyük (LGA) bebek doğumları açısından önemli bir risk faktörüdür. Amaç: Çalışmamızda annenin gebelik öncesi beden kitle indeksi ile yenidoğanların antropometrik, adipozite ölçümleri ve CAN skoru (Clinical Assessment Of Nutritional Status Score) arasındaki ilişkileri göstermek, intrauterin dönemde fetal büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörlerin fetüsü nasıl etkilediğini saptamak amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Çalışmamıza Nisan 2023-Ocak 2025 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Doğum hastanesinde doğmuş, gestasyonel haftası 35 hafta ve üzerinde, postnatal ilk 48 saati içerisinde olan 600 yenidoğan ve anneleri dahil edilmiştir. Araştırmamızda gebelik bilgileri, doğum salonu uygulamaları, bebeğin doğum ağırlığı, boyu ve baş çevresi parametrelerine araştırmacılar tarafından hasta dosya bilgilerinden ulaşılmıştır. Anne ile ilgili yaş, öğrenim durumu, gelir düzeyi, sigara kullanımı, beslenme şekli, egzersiz düzeyi, gebelik öncesi ve doğum öncesi kilo, boy, gebelikte aldığı kilo parametrelerine anneye yöneltilen sorular ile ulaşılmıştır. Bebek ile ilgili antropometrik ölçümler (kol çevresi, göğüs çevresi, karın çevresi, cilt kalınlığı (4 bölgeden: Subskapular, triseps, flank, uyluk)) ve CAN Skoru değerlendirmesi doğum sonrası ilk 48 saatinde hastanede izlemde olan yenidoğanlara annelerinin yanında yapılmıştır. Hasta dosyalarından ve sözel olarak annelerden elde edilen bilgiler ile yapılan antropometrik ölçümler her hasta için ayrı ayrı“Maternal Beden Kitle İndeksi (BKİ) ve Neonatal Antropometri Çalışma Formu”na kaydedilmiştir. Annenin pregestasyonel ve gestasyonel beden kitle indeksi Türk Endokrinoloji Derneği Obezite Kılavuzu'na göre sınıflandırılmıştır. İstatistiksel analizler ve hesaplamalar için IBM SPSS Statistics 21.0 ve MS-Excel 2024 programları kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamında annelerin gebelik öncesi ve doğum öncesi beden kitle indeksi (BKİ) sınıflaması düşükten yükseğe doğru gittikçe bebeklerin doğum ağırlığı, doğum ağırlığı Z skoru, doğum boyu, doğum boyu Z skoru, doğum baş çevresi, doğum baş çevresi Z skoru, kol çevresi, karın çevresi, göğüs çevresi, triceps, subskapular, flank, uyluk (thigh) cilt kalınlığı, CAN skoru, Quetelet indeksi, kol çevresi/baş çevresi oranı, yağ kütlesi (fat mass), yağsız kütlesi (lean mass), yağ yüzdesi (fat %) ve toplam deri kıvrım kalınlığı (sum of skinfold thickness) ölçüm ortalamalarında artış gözlenmiştir (p<0.05). Aynı zamanda annelerin gebelik öncesi ve doğum öncesi beden kitle indeksi sınıflaması düşükten yükseğe doğru gittikçe doğum ağırlığı persentil dağılımı da anlamlı farklılık göstermiştir (χ²=28.778, p<0.001). Sonuç: Çalışmamızda gebelik öncesi ve doğum öncesi dönemde yüksek beden kitle indeksine (BKİ) sahip olan annelerin bebeklerinin, çeşitli antropometrik ölçümler açısından daha yüksek değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir. Annelerin gebelik öncesi ve doğum öncesi beden kitle indeksi arttıkça; bebeklerin doğum ağırlığı, boyu, baş çevresi, cilt kalınlıkları, yağ kütlesi ve toplam deri kıvrım kalınlığı gibi büyüme ve vücut kompozisyonu göstergelerinde anlamlı artışlar gözlenmiştir. Bu durum, maternal BKİ'nin bebeklerin büyüme paternleri üzerinde belirleyici bir rol oynadığını, yüksek BKİ'ye sahip annelerin bebeklerinde makrozomi riskinin artabileceğini göstermektedir. Bulgular, maternal beslenme durumunun yalnızca annenin sağlığını değil, fetüsün büyümesini ve doğum sonuçlarını da doğrudan etkilediğini göstermektedir. Sonuç olarak, gebelik öncesi ve sürecinde annenin BKİ düzeyinin dikkatle izlenmesi, hem anne hem de bebek sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. Bu doğrultuda doğurganlık çağındaki kadınlara yönelik beslenme ve kilo yönetimi programlarının geliştirilmesi, sağlıklı gebelik sonuçlarının desteklenmesi açısından önemli bir halk sağlığı stratejisi olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Maternal nutritional status before and during pregnancy, as well as pre-pregnancy body mass index (BMI), play a critical role in fetal growth and birth weight. Inadequate nutrition and insufficient weight gain during pregnancy are risk factors for intrauterine growth restriction (IUGR), low birth weight, and small-for-gestational-age (SGA) infants. Conversely, maternal obesity and excessive weight gain increase the risk of large-for-gestational-age (LGA) newborns. Objective: Our study aimed to investigate the relationships between maternal pre-pregnancy BMI, neonatal anthropometric and adiposity measurements, and the Clinical Assessment of Nutritional Status (CAN) score, and to determine how factors affecting fetal growth and development in utero impact the fetus. Materials and Methods: The study included 600 newborns (gestational age ≥35 weeks) and their mothers, who delivered at the Ankara Bilkent City Hospital Department of Obstetrics and Gynecology between April 2023 and January 2025. Data on pregnancy history, delivery room practices, and neonatal birth weight, length, and head circumference were obtained from patient records. Maternal data, including age, education, income level, smoking status, dietary habits, exercise, pre-pregnancy and antepartum weight, height, and gestational weight gain, were collected through questionnaires. Neonatal anthropometric measurements (mid-upper arm circumference, chest circumference, abdominal circumference, and skinfold thickness at four sites: subscapular, triceps, flank, and thigh) and CAN scores were assessed within the first 48 hours postpartum while the newborns were hospitalized with their mothers. All data were recorded on a“Maternal BMI and Neonatal Anthropometry Data Form.”Maternal pre-pregnancy and gestational BMI were classified according to the Turkish Endocrinology Association Obesity Guidelines. Statistical analyses were conducted using IBM SPSS Statistics 21.0 and MS Excel 2024, with significance set at p<0.05. Results: As maternal pre-pregnancy and antepartum BMI classifications increased from low to high, significant increases were observed in neonatal birth weight, birth weight Z-score, birth length, length Z-score, head circumference, head circumference Z-score, mid-upper arm circumference, abdominal circumference, chest circumference, skinfold thicknesses (triceps, subscapular, flank, thigh), CAN score, Quetelet index, mid-upper arm circumference/head circumference ratio, fat mass, lean mass, fat percentage, and sum of skinfold thickness averages (p<0.05). Additionally, birth weight percentile distributions showed significant differences across maternal BMI categories (χ²=28.778, p<0.001). Conclusion: Our study found that infants born to mothers with higher pre-pregnancy and antepartum BMI had significantly greater values in various anthropometric measurements. Increasing maternal BMI was associated with significant increases in neonatal birth weight, length, head circumference, skinfold thickness, fat mass, and sum of skinfold thickness, indicating that maternal BMI plays a decisive role in neonatal growth patterns. High maternal BMI may increase the risk of macrosomia. These findings emphasize that maternal nutritional status not only affects maternal health but also directly influences fetal growth and birth outcomes. Therefore, careful monitoring of maternal BMI before and during pregnancy is critical for optimizing both maternal and neonatal health. Developing nutrition and weight management programs for women of reproductive age could serve as an important public health strategy to promote healthy pregnancy outcomes.