Yetişkin ayrılma anksiyetesi bozukluğunda anksiyete duyarlılığı ve güvence arama davranışının değerlendirilmesi
The assessment of anxiety sensitivity and reassurance seeking behaviour in adult seperation anxiety disorder
  1. Tez No: 361595
  2. Yazar: SİNEM YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİCE ELİF ONUR AYSEVENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkin ayrılma anksiyetesi bozukluğu, güvence arama, anksiyete duyarlılığı, panik agorafobi spektrumu, Adult separation anxiety disorder, reassurance seeking, anxiety sensitivity, panic agoraphobic spectrum
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Yakın zamana kadar bir çocukluk çağı bozukluğu kabul edilen ayrılma anksiyetesi bozukluğu DSM-5'de tüm yaş gruplarını içeren, yaşam boyu konabilen bir tanı olarak yer almıştır. Çalışmamızın amacı yetişkin ayrılma anksiyetesi bozukluğu (YAAB) hastalarında anksiyete duyarlılığının, güvence arama davranışının ve panik-agarofobi spektrum belirtileri varlığının değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmamıza DSM-IV tanı ölçütlerine göre anksiyete bozukluğu tanısıyla psikiyatri polikliniğine başvuran 178 gönüllü katılmıştır. YAAB tanısı ayrılma Anksiyetesi Belirtileri için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (AAB-YKG) ile konmuştur. YAAB varlığını ve şiddetini değerlendirmek amacıyla ayrıca Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Anketi (YAA), Ayrılma Anksiyetesi Belirti Envanteri (AABE) kullanılmıştır. Tüm katılımcılar Anksiyete Duyarlılığı İndeksi-3 (ADİ-3), Yaşam Boyu Panik-Agorafobi Spektrum Ölçeği Öz bildirim Formu (PASÖ-ÖB) ve Güvence arama ölçeği (GAÖ) ile değerlendirilmiştir. Hastalar YAAB (n=29), panik bozukluk (n=31), yaygın anksiyete bozukluğu (YAB) (n=33), kontrol (n=34) ve komorbid yetişkin ayrılma anksiyetesi (KYAAB) grubu (n=51) olmak üzere beş grupta değerlendirilmiştir. Bulgular: YAAB, PB ve YAB gruplarında ADİ-3 ve PASÖ-ÖB toplam ortalama puanları istatistiksel olarak birbirine benzer ve kontrol grubundan yüksek saptanmıştır. Ayrıca YAAB ile YAB grupları arasında ADİ-3 Bilişsel alanında ve GAÖ açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmazken, kontrol grubundan yüksek saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda YAAB'de diğer anksiyete bozukluklarında (YAB, PB) olduğu gibi anksiyete duyarlılığı ve güvence arama yüksek saptanmıştır. Ayrıca YAAB ile YAB grupları arasında ADİ-3 Bilişsel alanında bulunan benzerlik, YAAB ile YAB arasındaki ortak bilişsel süreçlerin varlığına dikkat çekebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Separation anxiety disorder which was regarded as a childhood disorder until recently, has been identified as a lifetime diagnosis that could be detected and diagnosed at any age interval in DSM-V. The main objective of our study was to assess anxiety sensitivity, reassurance seeking behavior and the presence of panic- agoraphobic spectrum associated symptoms in adult separation anxiety disorder (ASAD) patients. Method: A total of 178 volunteers who are diagnosed with an anxiety disorder according to DSM-IV diagnostic criteria have been recruited. The diagnosis of ASAD was determined by using Structured Clinical Interview for Separation Anxiety Symptoms (SCI-SAS). Adult Separation Anxiety Questionnaire (ASA-27), Separation Anxiety Symptom Inventory (SASI) were also used to assess the presence of ASAD and the severity of the disorder. All participants were evaluated by using Anxiety Sensitivity Index-3 (ASI-3), Lifetime Panic- Agoraphobic Spectrum Scale, Self Report Form (PAS-SR) and Reassurance Seeking Scale (RSS). Participants were categorized into five groups as ASAD (n=29), panic disorder (PD) (n=31), generalized anxiety disorder (GAD) (n=33), healthy controls (HC) (n=34) and comorbid ASAD (n=51). Results: Total mean ASI-3 and SCI-PAS scores were statistically similar and higher than the scores of the control group in ASAD, PB and GAD groups. No statistically significant difference was found between ASAD and GAD groups regarding ASI-3 Physical subscale and RSS while scores from both group mentioned were higher than the control group's scores. Conclusion: Our study indicated that anxiety sensitivity and reassurance seeking were high in ASAD, as would be the case in other anxiety disorders (GAD, PD). Besides, the similarity found in ASI-3 Physical subscale between ASAD and GAD groups might suggest the presence of common cognitive processes within ASAD and GAD.