Panik bozukluğunda çocukluk ayrılma anksiyetesi ve ölüm kaygısı arasındaki ilişki
The relationship between death anxiety and childhood seperation anxiety in panic disorder
  1. Tez No: 497753
  2. Yazar: ERSİN BALTACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EJDER AKGÜN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Panik Bozukluğu, Ölüm Kaygısı, Çocukluk Ayrılma Anksiyetesi, Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi, Panic Disorder, Death Anxiety, Childhood Seperation Anxiety, Adult Aeperation Anxiety Contact: [email protected]
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
PANİK BOZUKLUĞUNDA ÇOCUKLUK AYRILMA ANKSİYETESİ İLE ÖLÜM KAYGISI ARASINDAKİ İLİŞKİ Dr. Ersin BALTACI AMAÇ: Ölüm kaygısı transdiagnostik bir kavram olmakla birlikte psikiyatrik bozukluklar arasındaki ilişkiye dair sınırlı sayıda çalışma vardır. Bu çalışmada panik bozukluğu olan olgularda çocukluk ayrılma anksiyetesi ile ölüm kaygısı arasındaki ilişkinin ele alınması amaçlanmaktadır. GEREÇ ve YÖNTEM: Araştırma kesitsel araştırma tipine göre düzenlenmiştir. 1 Ekim 2017-31 Mart 2018 tarihleri arasında, Prof. Dr. Mazhar Osman Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sİnir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi ayaktan tedavi ünitesi ve psikoterapi merkezinde panik bozukluğu tanısıyla takip edilen, DSM-5'e göre panik bozukluğu tanısı doğrulanan içerme ve dışlama kriterlerini karşılayan 104 panik bozukluğu hastası ardışık olarak alınmıştır. Panik Bozukluğu Şiddet Ölçeği, Yetişkin ve Çocukluk Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu için Yarı Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu, hastaların klinik özelliklerini belirlemek amacı ile araştırmacı tarafından hazırlanan Klinik Veri Formu araştırmacı tarafından hastalara uygulanmıştır. Sosyodemografik özellikleri ve ölüm kaygısını etkileyebilecek değişkenleri sorgulayan araştırmacı tarafından oluşturulan Bilgi Toplama Formu, Templer Ölüm Kaygısı Ölçeği, Ayrılma Anksiyetesi Belirti Envanteri, Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Anketi özbildirim formları ve ölçekleri hastalar tarafından doldurulmuştur. BULGULAR: Panik bozukluğu şiddetini yetişkin ayrılma anksiyetesi 1. sırada yordarken, 2. sırada ölüm kaygısı yordamıştır; çocukluk ayrılma anksiyesi panik bozukluğu şiddetini yordamamıştır. Ölüm kaygısı ölçeği toplam puanlarını ise ölümden sonra yaşam olmasına inanılması 1. derecede, geçmişte ani-beklenmedik ölümle karşılaşılması 2. derecede, agorafobi eş tanısının olması 3. derecede yordamıştır. Çocukluk ayrılma anksiyetesi ve yetişkin ayrılma anksiyetesi toplam puanlarının ise ölüm kaygısı üzerine yordayıcılığı tespit edilmemiştir. SONUÇ: Panik bozukluğunda ölüm kaygısı, ayrılma anksiyetesinden bağımsız bir biçimde panik bozukluğu şiddetine etki etmiştir. Ölüm kaygısının ayrılma anksiyetesinden bağımsız bir yapısı olduğu düşüncesini akla getirmektedir. Panik bozukluğundan ayrılma anksiyetesi ile ölüm kaygısını irdeleyen daha fazla araştırmaya gerek vardır.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN DEATH ANXIETY AND CHILDHOOD SEPERATION ANXİETY IN PANIC DISORDER Dr. Ersin BALTACI AIM: The death anxiety conceptualized as transdiagnostic construct investigated limitedly in psychiatric disorders. The aim of this study is to examine patients with panic disorder about relationship between death anxiety and childhood seperation anxiety. MATERIALS and METHODS: This study was designed as a cross-sectional pattern. The outpatients, who have been diagnosed with panic disorder at outpatient unit and psychotherapy center of Prof. Dr. Mazhar Osman Bakırköy Research and Teaching Hospital between 1 October 2017 and 31 March 2018, were directed to researcher. After panic disorder diagnosis was approved according to DSM-5 citeria; 104 patients who had provision of inclusion and exclusion criteria were included in this study. During clinic interview, researcher collected information by Clinic Data Form devised for this study was to determine clinical characteristics of the participants; Panic Disorder Severity Scale; Structured Clinical Interview for Separation Anxiety Symptoms. After this process, Data Form devised for this study was to determine for sociodemographic characteristics of the participants and factors that affect death anxiety; Templer Death Anxiety Scale; Separation Anxiety Symptoms Inventory; Adult Separation Anxiety Questionnaire was given patients to get information as a self-report. RESULTS: Panic disorder severity was predicted primarily by adult seperation anxiety and secondly by death anxiety, however childhood seperation anxiety didn't predict panic disorder severity. On the other hand death anxiety was predicted primarily by believing afterlife, secondly by experiencing unexpected sudden death, thirdly by agoraphobia comorbidity. In our study, childhood seperation anxiety and adult seperation anxiety weren't predictor of death anxiety. CONCLUSION: Panic disorder severity was independently affected by death anxiety, which wasn't associated with seperation anxiety as a transdiagnostic construct. More reseach is needed to investigate the relationship between seperation anxiety and death anxiety in panic disorder.