Sıçanlarda hipoksik önkoşullamanın karaciğerde oksidatif stres üzerine etkisi
The effects of hypoxic preconditioning on oxidative stress in rat liver
  1. Tez No: 361610
  2. Yazar: DİLŞAT YILDIRIM BİNGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL DİNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipoksik önkoşullama, oksidatif stres, hepatosit hasarı Glutatyon, Malondialdehit, Nitrik oksit, Hypoxic preconditioning, oxidative stress, hepatocyte injury, glutathione, malondialdehide, nitric oxide
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
SIÇANLARDA HİPOKSİK ÖNKOŞULLAMANIN KARACİĞERDE OKSİDATİF STRES ÜZERİNE ETKİSİ Yaptığımız çalışma ile hipoksik önkoşullamanın sıçan karaciğerinde oksidatif stres üzerindeki olumlu etkilerini görmeyi hedefledik. Çalışmada ağırlıkları 220-300 g arasında değişen, 24 adet Wistar-Albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar rastgele 4 gruba ayrıldı. I. grup, kontrol olarak kabul edildi. II. grup, 3 gün süre ile günde 2 saat %10 O2 verilen hipoksik kamaraya yerleştirilerek hipoksik önkoşullama yapıldı. III. grup, 3 gün süre ile normal atmosfer koşullarında yaşatılıp, 4.günde 3 saat süre ile %7 O2 ile ağır hipoksiye maruz bırakıldı. IV. grup, 3 gün süre ile günde 2 saat %10 O2 verilen hipoksik kamaraya yerleştirilip önkoşullama yapıldıktan sonra, 4. günde 3 saat süre ile %7 O2 verilen kamara ortamında ağır hipoksiye maruz bırakıldılar. Tüm sıçanlar bu işlemlerden sonra anestezi altında kalplerinden kan alınarak feda edildi ve incelenecek parametreler için gerekli kan ve karaciğer doku örnekleri alındı. Karaciğer dokusunda oksidatif stres hasarı GSH, MDA ve NO düzeyleri ile, karaciğer fonksiyonları serumda AST ve ALT tayini ile, hücresel hasar ise histolojik olarak ışık mikroskopisi ile değerlendirildi. Sonuç olarak; hipoksik önkoşullama karaciğer dokusunda GSH düzeylerini anlamlı derecede artırarak oksidan hasarı sınırlamış ve hücresel düzeyde koruyucu etki göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the positive effects of hypoxic preconditioning on oxidative stress in rat liver. Twenty four male Wistar- Albino rats weighing between 220-300 g were divided into 4 groups randomly: 1- Control, 2- Hypoxic Preconditioning, 3-Severe hypoxia, 4- Hypoxic Preconditioning + Severe hypoxia. The animals of the first group were sacrificed after living in normal atmospheric conditions for 3 days. The second group underwent hypoxic preconditioning by breathing 10% oxygen for 2 hours followed by 3 days. After living in normal atmospheric conditions for 3 days, the third group was exposed to severe hypoxia by breathing 7% oxygen for two hours in the followed fourth day. After preconditioning in a hypoxic atmosphere that was given %10 oxygen for two hours followed by three days, they were exposed to severe hypoxia under the atmosphere in which exists %7 oxygen in the followed fourth day. After this procedure, all rats were sacrificed under anesthesia by drawing intracardiac blood. Blood and the liver tissue samples were collected for parameters. Oxidative stress injury in the liver tissue was assessed by GSH, MDA and NO levels, the functions of liver were measured by serum AST and ALT determination, the cellular injury was evaluated for histological examination under light microscopy. In conclusion; hypoxic preconditioning restricted the oxidative injury by increasing GSH levels significantly in the liver tissue and had protective effects in cellular levels.