4+4+4 eğitim sisteminde 60-66 aylık öğrencilerin okula hazırbulunuşlukta sosyal uyum düzeylerinin incelenmesi
The investigation of the social compliance levels of readiness of the 60-66 months-old students tothe school in 4+4+4 education system
  1. Tez No: 361680
  2. Yazar: CEM DİRLİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GANİME AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Social Adaptation, School, 60-66 Months
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, 60-66 aylık öğrencilerin okula hazır bulunuşluk düzeylerinin okula sosyal-duygusal uyumlarına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmanın evrenini, İstanbul Bağcılar ilçesinde 3 ilkokul ve Bahçelievler ilçesinde 1 ilkokul oluşturmaktadır. Örneklemini ise bu okulların birinci sınıflarında eğitim gören 283 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma 3 ayrı grup üzerinde yapılmıştır. Birinci grup 60-66 aylık çocuklardan oluşurken, ikinci grup 67 aydan yukarı olan çocuklardan ve üçüncü grup 60-66 aylık ile 67 ve üzeri aylık çocuklardan oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak 36 maddeden oluşan Marmara Üniversitesi Sosyal Duygusal Uyum Ölçeği (MASDU) kullanılmıştır. Veriler, toplam 9 öğretmenin kendi sınıflarındaki öğrencileri için değerlendirdikleri MASDU ölçeği sonuçlarıdır. Gruplar arasındaki sosyal-duygusal uyum farklılıkların anlamlılığı tek yönlü varyans ANOVA , bağımsız grup T-testi ve Tamhane's tekniği kullanılarak bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre bütün yaş gruplarında okula uyum sorunları görülmüştür. Öğrenci grupları arasında ise uyum açısından anlamlı farklılıklar bulunmuş ve uyum sorunu en fazla 60-66 aylık ile 67 ve üzeri aylık çocukların birlikte eğitim gördüğü sınıflarda tespit edilmiştir. Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha uyumlu olduğu sonuçları elde edilmiştir. Anahtar Sözcükler : Sosyal Uyum, Okul, 60-66 Aylık.
Özet (Çeviri)
In this research, it is intented to investigate the effects of 60-66 months-old students readiness levels and their social emotinal compliance to the sch-ool. 283 students being educated in the 1st grades from 3 primary schools in Bağcılar and 1 primary school in Bahçelievler were used as a sample group. The first sample group was formed by 60 66 months old students, second one was formed by 67 and over months old students and the third group is constituted by the student both 60 66 months old ones and the 67 and over months old ones. There search is quantitative by using The Marmara Universty Social-Emotional Compliance Scale (MASDU) Quastionaire. It was formed by 36 items. The data were the results of the MASDU scale which was filled by the 9 teachers of sample groups. The data were analyzed by spss 16 statistic programme by usin gone way variance ANOVA, T test and Tamhane's. Consequently, there was a compliance problems of allage groups.the level of in consistency was found greater in the group of students in which 60 66 per month with 67 and above monthly were educated together. Girls were better than the boys to adapt the school.