Belediyelerin eğitim alanındaki sosyal hizmetleri (Şişli Belediyesi örneği)
Municipalities in the field of education and social services (Şişli Municipality example)
- Tez No: 361691
- Danışmanlar: DR. FATİH TURAN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal politika, Yerel yönetimler, Belediye, ġiĢli Belediyesi, Eğitim, Social policy, Local governments, Municipality, ġiĢli municipality, Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Türkiye'de sosyal politikaların uygulanmasında yetkili kamu birimi, merkezi yönetim olmakla beraber son yıllarda yerel yönetimler ve özellikle belediyeler halka yönelik sosyal politika ve hizmetlerini geliştirme ihtiyacı duymaktadır. Günümüzde merkezi devletin yerel düzeydeki sosyal politikaları, yerel yönetimlerin dolaylı ya da dolaysız desteği ile başarılı olabilmektedir. Aslında yerel yönetimlerin, halkın sosyal gereksinimlerini yerinde ve doğru olarak belirlemede ve bu gereksinimleri doğrudan karşılamada merkezi yönetimlere göre daha avantajlı bir konumda oldukları söylenebilir. Kâr amacından çok bölge halkına hizmet veren kuruluşlar olan belediyeler, her geçen gün halkın yeni istek ve gereksinimlerinin ortaya çıkmasıyla verdikleri hizmetleri yenilemekte ve geliştirmektedirler. Hızlı gelişmeye ayak uyduran belediyeler, kanunların verdiği yetkiler ve görevler çerçevesinde birçok hizmeti halka sunarlar. Belediyelerin sundukları hizmetler arasında eğitime yönelik çalışmalar da bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında da Şişli Belediyesi örneğinde Türkiye'de uygulanan sosyal politikalar kapsamında belediyelerin eğitim hizmetleri işlenecektir.
Özet (Çeviri)
In Turkey application of social policies had been made by state agencies however through the recent years especially local administrations feel the need to develop and actively apply social policies concerning public needs. Nowadays state government's tools for successfully applying social policies can be defined as local administrations. Especially it can be assumed that local administrations have more opportunities in determining and fulfilling public's needs compared to government agencies. Municipals, being a non-profit government agency, renew and upgrades public's current needs and desires. Keeping up with the newest developments municipals present public with services that are legislated with law. Among these services education stand as one of the most important. Present study investigates the educational aspect of social policies through Şişli municipal example.