The father and daughter relationship in Shakespeare's plays: Hamlet and The Merchant of Venice
Shakespeare oyunlarında baba kız ilişkisi: Hamlet ve Venedik Taciri
- Tez No: 361692
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN TÜTÜNİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Shakespeare, Aile İliskisi, Patriarchal Kulup, İtaat, İsyan, Shakespeare, Family Relationship, Patriarchal Society, Obedience, Rebellion
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
İlişkiler tarihimiz boyunca önemli bir rol oynamıştır. En önemli rollerden biri de baba ile kızı arasındaki ilişkidir. Hamlet ve Venedik Taciri adlı oyunlarında, Shakespeare iki farklı baba-kız ilişkisini sergiler. Bunlar bir yanda Ophelia ve Polonius, diğer yandan ise Jessica ve Shylock arasındaki ilişkilerdir. İlki Ophelia'nın ne kadar itaatkar ve güçsüz bir kız olduğunu gösterirken, diğeri ise Jessica'nın ne kadar isyankar ve güçlü olduğunu gösterir. Ophelia'nın babası ile olan ilişkisinde saygı ve sevgi hakimken, Jessica babasını sevmez ve onun kaba biri olduğunu düşünür. Ancak her iki ilişki de Shakespeare'in zamanında var olan ataerkil toplumun gücünü ve baskınlığını gösterir. Bu çalışmada, Shakespeare'in sıradan baba-kız ilişkisini ele alış şeklini, 16. yüzyıldaki kız evlat rollerini sorgulamak için Ophelia ve Jessica'ya yüklediği rolleri ve babanın otoritesinin kızının bütün hayatını etkilediği bir toplumda, kızların neden erkekler kadar önemli olarak görülmediğini inceleyeceğim.
Özet (Çeviri)
Relationships have played an important role throughout our history. One of the most important roles is the relationship between a father and his daughter. In Hamlet and The Merchant of Venice, William Shakespeare shows two different father-daughter relationships. The relationships are between Ophelia and Polonius in one hand, and Jessica and Shylock, on the other hand. The first relationship shows how far Ophelia is an obedient and weak girl, whereas the other one reflects how Jessica is rebellious and strong. Ophelia's relationship with her father is full of respect and love, whereas Jessica does not like her father and thinks he is rude. But both of the relationships show the authority and the dominance of patriarchal society in Shakespeare's time. In my thesis, I will explore the ways in which Shakespeare discusses the stereotypical father-daughter relationship and employs Ophelia and Jessica to interrogate the traditional sixteenth century roles of daughters, and how daughters were not considered as important as men in a society in which the authority of father influenced the whole life of his daughter.