Havayolu şirketi kuruluşu ve gelişimi için parametrik modelleme
Parametric modeling for airline startup and progress
- Tez No: 361711
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CAVCAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havayolu, havayolu kuruluş ve gelişimi, parametrik modelleme, eğri uydurma, regresyon analizi, filo ve personel planlama, Airline, for airline startup and progress, parametric modeling, data fitting, regression analysis, fleet and personnel planning
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Havayolu endüstrisi büyük sermaye gerektirir, kar oranı düşüktür, ekonomik ve siyasi krizlerden kolayca etkilenir. Geçtiğimiz on yıllık süreçte birçok havayolu şirketi iflas etmiş ve zor durumdaki bazı havayolları da diğer havayolları tarafından satın alınmıştır. Gerçekleşen iflasların ana nedenlerinden birisi, beklenen çıktı miktarlarına göre girdilerin uygun şekilde planlanmamasıdır. Filo ve personel planlaması için çeşitli hesaplama yöntemleri bulunmaktadır. Aynı zamanda havacılık düzenlemelerinden kaynaklanan kısıtlar da vardır. Havayolu yönetimleri bu yöntemleri ve kısıtları kullanarak planlama kararlarını verirler. Ancak havayolu taşımacılığı çok boyutlu etkileşimlerin olduğu dinamik bir endüstridir. Sadece geleneksel üretim planlama yöntemleri kullanılarak doğru stratejik kararlar almak zordur. Sektörde aynı işi yapan birçok havayolu vardır. Bu havayolları benzer kararlar alırlar ve bu kararlar operasyon sonuçlarına dönüşerek veri tabanlarına kayıt edilirler. Belirli bir havayolu kümesinin geçmişte kullandıkları girdiler ve karşılığında elde ettikleri çıktılar veri olarak toplanmıştır. Bu veriler eğri uydurma regresyon analizini içeren parametrik yöntemler ile analiz edilerek bir karar destek modeli oluşturulmuştur. Dünyadaki otuz büyük havayolunun on bir yıllık (2002-2012) dönemdeki verileri parametrik yöntemlerle analiz edilmiştir. Elde edilen kararlı fonksiyonlar havayolu şirketlerinin kuruluş ve gelişiminde faydalı olabilecek karar destek sistemi için hazırlanan modelde kullanılmıştır. Ortaya çıkarılan model havayolunun kuruluş ve gelişiminde geleneksel personel ve filo planlama yöntemlerinin yanında sektördeki genel endüstri eğilimlerine göre bir karşılaştırma, düzeltme veya doğrulama aracı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Airline industry requires large capital, has small profit margins and easily affected from economic and political crisis. Multiple airlines bankrupted and some of stranded airlines acquired by others in the last decade. Improper planning of inputs according to expected outputs is one of the main reasons for the realized bankruptcies. There are various computing methods and constraints arising from aviation regulations. Airline managements make planning decisions using these methods and constraints. But airline transportation is a dynamic industry, there are multiple interactions exist and it is hard to make correct strategic decisions using traditional production planning methods only. There are a lot of airlines performing same business and makes similar decisions that turn out operation results saved in databases. Past inputs and acquired outputs of particular airline group collected as data. Decision support system established by analyzing these data using parametric methods including data fitting and regression analysis. The operation data of thirty large world airlines were analyzed using parametric methods for eleven year period (2002-2012). Obtained stable functions used in model prepared for decision support system can be useful for airline startup and progress. Generated model can be used as a benchmarking, correction and verifying tool under general industry trends with traditional personnel and fleet planning methods for airline startup and progress.