Engelsiz havalimanı hizmetlerinin değiştirme maliyetlerine etkisi: Kastamonu örneği
The effect of barri̇er-free ai̇rport servi̇ces to changi̇ng cost: Kastamonu sample
  1. Tez No: 425255
  2. Yazar: SEVCAN TİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHMİ YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Engelsiz havalimanı, engelsiz havalimanı kuruluşu, değer analizi, değiştirme maliyeti, Barrier-free airport, airport unhindered organization, value analysis, change cost
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Ülke nüfusunun içinde engelli nüfusunun önemli bir yer tutması; ihtiyaçlar doğrultusunda ve sosyal sorumluluk bilinciyle kurumları harekete geçirmiştir. Yapılan binalarda engelliler için ulaşılabilirlik farkının giderilmesi, ilgili kuruluşlara bir maliyet unsuru olarak yansımaktadır. Ulaşılabilirlik farkının giderilmesine yönelik müdahalelerin hukuki yaptırımlarının belli kurumlarla sınırlı kalması önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu yüzden havalimanı gibi insanların yaygın olarak kullandığı kuruluşların engelliler için uygun yapıyı oluşturmalarını teşvik ederek, engelli yolcunun önündeki engellerin kaldırılıp normal bir insanla eşit şartlarda yolculuk etmesine imkân sağlamak amacıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Engelsiz Havalimanı Projesi başlatılmıştır. Çalışmanın amacı engelsiz havalimanı hizmetlerinin yolcu açısından oluşturduğu değer ile havalimanı/havayolu şirketi tercihine ilişkin değiştirme maliyetleri arasındaki ilişkilerin araştırılmasıdır. Engelsiz havalimanı kuruluşu; bir havalimanında havalimanı/terminal işletmecisi, havayolu kuruluşu veya yer hizmetleri kuruluşlarından herhangi birinin sunduğu faaliyetlerin engelli yolcular tarafından kullanılmasında engelli yolcunun önündeki tüm engellerin kaldırılmasını kapsamaktadır. Bir havalimanındaki; havalimanı işletmecisi, terminal işletmecisi, havayolu şirketi ve yer hizmetleri kuruluşunun“Engelsiz Havalimanı Kuruluşu”olduğu takdirde orası“Engelsiz Havalimanı”olarak adlandırılmaktadır. Çalışmada engelsiz havalimanı hizmetlerinin yolcular için değer yaratıp yaratmadığı ve engelsiz havalimanı kuruluşlarındaki uygulamaların yolcunun kararını değiştirmeye yol açıp açmadığı araştırılmıştır. Engelsiz havalimanı hizmetinin yarattığı değeri analiz edebilmek için gereksiz maliyetlerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması gerekmektedir. Böylece değer yaratan unsurların yolcuların tercihlerini değiştirme eğilimlerine göre nasıl bir değiştirme maliyetinin ortaya çıkacağını gösterecektir. Çalışma ile engelsiz havalimanı kuruluşunun yarattığı değerin yolcunun kararını değiştirme durumunun müşteri sadakat maliyetine, engelsiz havalimanı tercih maliyetine ve engelsiz havayolu tercih maliyetine etkisi yapılan analizlerle ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Having an important portion of disabled people in the population have been motivated social institutions to take action in terms of social needs. Eliminating the difference in accessibility for people with disabilities in the building construction are reflected as a cost factor to building contractors. The limited law enforcement agencies of interventions towards the elimination of difference constitutes a major problem to disabled people whom want to get social and be a part of the society. So Civil Aviation General Directorate has been started on Barrier-Free Airport Project in order to enable to have on equal terms of barriers to disabled passengers by structuring airports easy accessible - usable to disabled people. The aim of this study is to search the relation between barrier-free airport services create in terms of passanger and changing cost regarding airport/ airline company. Barrier-Free Airport organization states removal of all barriers to disabled passengers includes airport / terminal operator, airline ground handling services and other activities offered by organizations. If an airport; airport operators, terminal operators, airlines and ground handling services of the organization is“Barrier-Free Airport Organization”that airport is called“Barrier-Free Airport”. In this case study the value of unimpeded airport for disabled passengers regulation work and unobstructed path to change the decision of the applications in airport passenger to whether that organization was researched. Determination of unnecessary cost must be eliminated to analyze the value created by the unhindered and airport services.Thus, value creating elements tend to change according to the preferences of the passenger's emerge will show how the cost of a change. Cost analysis of airline preferences influence value change created by the decision of the passenger organization and operation of the airport unhindered cost customer loyalty status, it was put forward by the airport unhindered and unimpeded preferred cost was done.