Makroekonomik ve firmaya özgü değişkenlerin gayrimenkul yatırım ortaklıkları getirileri üzerindeki etkisi: Borsa İstanbul üzerine bir uygulama
The effect of macroeconomic and firm specific variables on real estate investment trust returns: An application on İstanbul Stock Exchange
  1. Tez No: 361713
  2. Yazar: CUMHUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları, Makroekonomik Değişkenler, Firmaya Özgü Değişkenler, REIT's, Macroeconomic Variables, Firm Specific Variables
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) ilk olarak 1961'de ABD'de kurulmuş olup daha sonra başta Avrupa ve Asya- Pasifik bölgesi olmak üzere bütün dünyada hızlı bir gelişim göstermiştir. GYO'lar kuruluşlarından itibaren tüm dünyada gayrimenkul piyasasının en önemli kurumsal yatırımcıları haline gelmişlerdir. Bu tez araştırmasının amacı, Türkiye açısından gerek makroekonomik ve gerekse firmaya özgü bazı değişkenlerle sermaye piyasalarının en önemli kurumlarından biri olan GYO'ların getirileri arasında bir ilişki olup olmadığı ve eğer bir ilişki varsa bu ilişkinin yönü ve derecesinin belirlenmesidir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; GYO kavramı, GYO'ların tarihçesi ve dünyadaki gelişimi, GYO'ların örgütlenme biçimleri ve türleri, ikinci bölümde; GYO'ların öğeleri, faaliyetleri, önemi, yararları, vergi ve hukuki boyutu, risk, getiri ve değerlemeleri, üçüncü ve son bölümde ise literatür taraması ve uygulama bölümü yer almaktadır. Çalışmada kullanılan makroekonomik değişkenler; altın fiyatları, Dolar/TL döviz kuru ve gösterge tahvil faiz oranı; firmaya özgü değişkenler ise GYO portföy büyüklüğü, GYO piyasa değeri / defter değeri ve GYO fiyat/kazanç oranıdır. Araştırmada verilerin analiz edilmesinde çoklu doğrusal regresyon analizi yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda her üç makroekonomik değişkenle GYO getirileri arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğu, buna karşın firmaya özgü değişkenlerden sadece GYO piyasa değeri/defter değeri ile GYO getirileri arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Real Estate Investment Trusts (REITs) were first established in the USA in 1961 and then; showed a rapid development all over the world, notably in Europe and Asia- Pacific region. Since then they have become the most important institutional investors in all over the world real estate market. The aim of this dissertation research is to determine whether there is a relationship between returns of the REITs that are the most important establishments of the capital markets in terms of both macroeconomic and firm specific variables in Turkey, and to state the degree and the direction of the relation if there is a relationship. This study consists of three chapters. The first chapter includes the concept and history of REIT, REIT's development in the world, REIT's organization forms and types. In the second chapter, it is explained the components, activities, importance and benefits of REIT, REIT's legal aspects, the risk, return and valuations of REIT. Finally the third chapter includes literature review and application part. Macroeconomic variables used in this work are gold prices, US Dolar and TL Exchange rate and base inrerest rate; firm specific variables are REIT portfolio size, REIT market to book value ratio and REIT price earning ratio. Multiple regression analysis is used to analyse the data. The following results have been obtained at the end of the research: there is a meaningful and negative relationship between all three macroeconomic variables and REIT returns. On the other hand, there is a meaningful and positive relationship between REIT returns and book to market value.