2000 sonrası Türk sinemasında tarihi filmlerde milli kimliğin yeniden inşası
The reproduction of national identity in historical films after 2000 in the Turkish cinema
  1. Tez No: 361725
  2. Yazar: MURAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ELİF GİZEM UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Milli Kimlik, Tarihi Film, Türk Sineması, 2000 Sonrası, Identity, National Identity, Historical Films, Turkish Cinema, Post-2000
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kimlik, sürekli olarak hareket halinde olan ve biz/onlar karşıtlığı içerisinde bir öteki yaratılarak oluşturulan bir yapıyı ifade etmektedir. Milli kimlik de aynı şekilde bir kez oluşturulup bırakılan bir yapı olmayıp sürekli olarak yeniden inşa edilmektedir. Gündelik yaşam içerisinde hayatın tüm alanını kapsayan kitle iletişim araçları“kimlik hatırlatıcıları”olarak işlev görmektedirler. Bu özelliğinden dolayı kitle iletişim araçları ve özelde sinema milli kimliğin sürekli olarak üretiminde ve yeniden üretiminde etkin bir role sahiptirler. Kültürel alan hegemonik bir mücadele alanını ifade ettiğinden milliyetçilik olgusu da kültürel alanda kendisini bir mücadele içerisinde bulmaktadır. Tarihin yeniden inşa edildiği ve bu inşada bugünün egemen temsillerinin etkili olduğu popüler kültür ürünlerinden olan tarihi filmlerde de bu mücadele yaşanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, 2000 sonrası Türk sinemasında tarihi filmlerde milli kimliğin ne şekilde yeniden inşa edildiğini ortaya koymaktır. Araştırma amacını ortaya koymak için betimleyici analiz yöntemi kullanılmış ve durum saptama çalışması yapılmıştır. Çalışma evrenini, 2000 sonrası Türk sinemasında yapılmış olan tarihi filmler oluşturmaktadır. Örneklemi ise amaçlı örneklem yöntemiyle belirlenen 120, Fetih 1453, Çanakkale 1915, Taş Mektep ve Çanakkale Yolun Sonu olmak üzere beş film oluşturmaktadır. Örneklem olarak belirlenen filmler,“biz/onlar tanımlamaları ve özellikleri”,“biz/onları belirginleştiren simge ve semboller”,“kahramanlık ve zaferlerle biz/onların kuruluşu”,“değerlerle biz/onların kuruluşu”ve“milli kimliğin inşasında kullanılan simge ve semboller”olmak üzere beş kategoride betimsel analizle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of identity is constantly being constructed in relation to the notion of“other”within the dichotomy of us versus them. Similarly the construction of the notion of national identity has not finalized yet, instead, it is also constantly being reconstructed. The mass media, which permeate every areas of everyday life, function as“identity reminders”. Due to this characteristic, the mass media in general and movies in particular have an active role in construction and re-construction of national identity. Cultural sphere designates a space for hegemonic struggle and the phenomenon of nationalism/national identity is also a part of this struggle, taking place at the cultural sphere. The purpose of this study is to state how national identity is being reconstructed in the Turkish movies in post-2000. With that purpose descriptive analyzes method is used for case study. The target population of the study is the historical movies of Turkish Cinema that are filmed after 2000. The five movies namely, 120, Fetih 1453, Çanakkale 1915, Taş Mektep ve Çanakkale Yolun Sonu are selected for the sample group with purposeful sampling method. The five movies are studied with regard to the following five categories of“descriptions and characteristics of us/them”,“the symbols and signs that crystallize us/them dichotomy”,“the construction of us/them via heroism and triumphs”,“the construction of us/them via values”,“the symbols and images that are used in the construction of national identity”, by employing the method of descriptive analysis.