Para politikalarında dönüşüm ve Taylor kuralının Türkiye ekonomisi için sınanması
Transformation in monetary policy and testing of the Taylor rule for Turkish economy
- Tez No: 466001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UĞUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Taylor Kuralı, Para Politikası, Enflasyon Hedeflemesi, MS-VAR, SVAR, ARDL, Taylor Rule, Money Policy, Inflation Targeting, MS-VAR, SVAR, ARDL
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Taylor Kuralı gerçekleşen ve hedeflenen enflasyon ve üretim oranları arasındaki sapmalara karşılık olarak faiz oranlarını kontrol etme imkânı tanıması nedeniyle enflasyon hedeflemesi uygulayan Merkez Bankalarına kullanışlı bir çerçeve sunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Merkez Bankasının nihai hedefi olan fiyat istikrarının sağlanmasında para politikasını Taylor Kuralı çerçevesinde belirleyip belirlemediğini araştırmaktır. Çalışmada doğrusal zaman serisi yöntemleri kullanılırken, modelde değişkenler Ocak 2002 ve Temmuz 2016 dönemini kapsamaktadır. Öncelikle değişkenler üzerinde olabilecek iktisadi şokların etkisini tespit etmek ve ortadan kaldırmak amacıyla Genişletilmiş Dickey-Fuller (1981) ve Phillips ve Perron (1988) doğrusal birim kök testleri ile kırılmaları dikkate alan Zivot ve Andrews (1992) tarafından geliştirilen tek-içsel yapısal kırılmalı birim kök testi yapılacaktır. Daha sonra, Taylor Kuralı Yapısal Otoregresyon modeli çerçevesinde (SVAR) ele alındıktan sonra, Markow Rejim Değişim Modeli çerçevesinde (MS-VAR) ele alınıp son olarak Gecikmesi Dağıtılmış Eşbütünleşme Modeli (ARDL) analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde Merkez Bankası'nın para politikasını oluştururken, sadece enflasyon hedefini dikkate aldığını buna karşın üretim hedefini göz ardı ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç Merkez Bankasının Taylor tipi reaksiyon fonksiyonu kurmadığının göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Taylor Rule Provides a useful framwork for Central Banks that implement inflation targeting because of the ability to control interest rates in response to deviations between realized and targeted inflation and production rates. The main purpose of this study is to investigate whether the Central Bank's final target, ensuring price stability is to determine the monetary policy in the framework of Taylor's Rule.While linear time series methods are used in the study variables in the model cover the period of January 2002 and July 2016.First of all, to determine and expand the effect of economic shocks on variables with extended Dickey Fuller (1981) Phillips and Perron (1988) linear unit root test will be only internal structural fractured unit root test that is developed by Zivot and Andrews (1992) , taking breaks into consideration. After the Taylor Rule was deal with in the framework of the Rule Structural Autoregression Model, it was deal with in the framework of the Markow Regime Change Model and finally Delayed Distributed Cointegration Model Analysis was carried out. As a result of the analysis, while creating the Central Bank's Monetary policy only takes in to account the inflation target and it has reached the conclusion that it ignores the production target. This result is an indication that the Central Bank has not established a Taylor type reaction function.