Kapalı teklif satın alma ihalelerinde en uygun teklifin belirlenmesi
Identifying the most conforming bid in the sealed-bid reverse auction
- Tez No: 361758
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ÖZÇAKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çok unsurlu, kapalı teklif, Türk Kamu İhale Kanunu, fiyat dışıunsurlar, TOPSİS, Hedef Programlama, Multiple issue, sealed – bid reverse auction, Turkish Public Procurement Law, non-price issues, TOPSİS, Goal Programming
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Çoğunlukla devlete ait, yüksek değerdeki teknolojik ürünler veya projeli alımlar için kullanılan çok unsurlu kapalı teklif usulü ihalede satın alanın en büyük zorluğu bir taraftan maliyeti minimize ederken diğer yandan aksaksız bir tedarik süreci geliştirmektir. Türk Kamu İhale Kanununda“Fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurların da dikkate alındığı ihale”olarak anılan türde, tedarikçiyi iki büyük zorluk beklemektedir. Bunlardan biri, idare tarafından esasları ihale dokümanında belirlenen fiyat ve fiyat dışı unsurlar için teklif verme stratejisini oluşturmak, diğeri ise bu teklifin kazanan teklif olması için satın alan tarafından, tanımı yine aynı Kanunda yapılmış olan“ekonomik açıdan en avantajlı teklif”seçilmesidir. Bu tez, bir yandan, satın alan idareye çoklu unsurların ihale şartnamesinde nasıl sayısal teklif verilebilir şekilde tanımlanacağını ve TOPSİS yöntemiyle tedarikçiler arasından en uygun teklifin seçilebileceğini ortaya koyarken, diğer yandan tedarikçilere Hedef Programlama yöntemini kullanarak satın alan tarafından açıklanan unsurlardaki en üst seviye parametreleri hedefler olarak alıp kendi kısıtları doğrultusunda bu hedeflere ne kadar yaklaşabileceğini ve bunları ihale teklifleri olarak belirleyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In a multiple issue sealed – bid reverse auction which is mostly used by governmental procurements especially for purchasing of high value engineering systems or projects the most challenging problem for buyer who makes a decision about not only minimizing the procurement cost but also establishing a smooth procurement process is selecting the most conforming bid. In the type of tender in which non-price attributes are also taken into account together with the price in the Turkish Public Procurement Law, there are two challenges for the suppliers. One is to create a bidding strategy for price and non-price issues for which the buying entity established the principles of bidding in tender specifications, the other is that it should be“the economically most advantageous bid”to be selected as the winner as identified in The Turkish Public Procurement Law. This dissertation, on one hand, is aiming to show buyers how to define multiple issues in a quantitative form to bid in tender specifications and how to select most conforming bid through TOPSIS method, on the other hand, it is intending to outline suppliers, using Goal Programming method, how to take the best level parameters declared by the buyer in tender specifications as the goals and identify them as the tender bids regarding how successfully the goals have been achieved in terms of their own constrains.