Canlandırma filmlerinde kültür bağlamında beden dilinin kullanımı: Disney ve Miyazaki filmlerinin incelenmesi
In the context of culture using body language at the animations: Analysis of Disney and Miyazaki movies
- Tez No: 361761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BATTAL ODABAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Animasyon, Animasyon prensipleri, Animasyonda beden dili ve oyunculuk, Walt Disney, Hayao Miyazaki, Beden dili, Animation, Animation Principles, Body Language and acting in Animation, Walt Disney, Hayao Miyazaki, Body Language
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Canlandırma filmlerinde kültür bağlamında beden dilinin kullanımı: Disney ve Miyazaki filmlerinin incelenmesi isimli bu çalışmada, kültürel etkinin canlandırma karakterlerinin beden dili, jestleri üzerindeki belirleyiciliği araştırılmıştır. Bu çalışma doğrultusunda içerik çözümlemesi yöntemi kullanılarak ve beden dili analiziyle seçilen filmler incelenmiştir. Çalışma doğrultusunda doğu ve batı kültürlerini temsilen Miyazaki ve Disney'in ikişer filmi seçilmiştir. Bu iki kültürün seçilmesi konusunda Geert Hofstede'nin Kültürel Boyutlar çalışmasının bireycilik-kollektiflik boyutundan yararlanılmıştır. İncelenen filmlerde içinde bulundukları kültüre özgü yapıyı barındıran jestler tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu tür jestlerin kullanımı her film için ayrı ayrı ortaya konulmuştur. Ayrıca tespit edilen bu jestler beden dili analiziyle anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Çalışma sonunda ise kültürün karakterlerin beden dilleri, jestleri üzerinde etkisinin olduğu, bu tip jest kullanımlarının filmlerde toplam jestler içinde büyük oranda olmasa da görüldüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation Disney and Miyazaki movies have been studied in the context of culture using body language at the animations. This dissertation aims to investigate the cultural impact on body language of characters and determination on gesture. In this research, content analysis method has been used and the movies that were chosen with body language analysis have been examined. Two Miyazaki movies which are from eastern culture and two Disney movies which are from western culture were chosen. In the investigation of these two cultures, it has been followed up individualism and collectivism method from Cultural Dimensions of Geert Hofstede scientific work. In these movies, gestures which distinguish for each culture were trying to be researched. Using that kind of gestures has been brought up separately for each film. Additionally detected these gestures were trying to be explained with body language analysis. In conclusion of this dissertation it has been proved that culture has distinctive impact on gestures and body languages. Using these kind of gestures are not substantially in whole gestures but they are still significant.