Uluslararası halkla ilişkiler perspektifinden kamu diplomasisi: Türkiye Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü örneği çerçevesinde kültürel diplomasi
Public diplomacy through international public relations perspective: Cultural diplomacy within the scope of Turkish Public Diplomacy Coordinatorship case
  1. Tez No: 361772
  2. Yazar: GONCA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA OKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası halkla ilişkiler, kamu diplomasisi, kültürel diplomasi, yumuşak güç, International public relations, public diplomacy, cultural diplomacy, sof power
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 463
Özet
Dünyanın döngüsel yapısı sürekli yeni kavramlar ve oluşumlar yaratmaktadır. Bu değişken yapı, ülkeleri bir yandan dünya barışını korumak, diğer yandan kendi devamlıklarını sağlayıp, birbirleri arasındaki ilişkileri yürütebilmek için savaş dışında diplomasi gibi farklı araçlar kullanmaya mecbur kılmaktadır. Ad-hoc diplomasi ile başlayan süreç bugün sıklıkla duyduğumuz kamu diplomasisi kavramına ulaşmıştır. Temelini yumuşak güçten alan kamu diplomasisi, farklı ülke halklarıyla iletişime geçerek, onların algısını değiştirmek, yönlendirmek amacıyla kurgulanmış bir stratejik iletişim planıdır. Yabancı toplumların sempatilerinin kazanılması, rızalarının alınması, ortak çıkarlarda buluşulması, karşılıklı diyalog ve müzakere ortamının yaratılması gibi fonksiyonlar kamu diplomasisini şekillendirirken; aynı fonksiyonların uluslararası halkla ilişkiler için de geçerli olması bu iki disiplinin bu tezde buluşmasına neden olmuştur. Uluslararası halkla ilişkiler perspektifinden kamu diplomasisine yaklaşılan bu tezde literatür kısmında her iki disiplinin modelleri karşılıklı olarak ele alınmış, uygulama alanları incelenmiştir. Araştırma kısmında ise kamu diplomasisinin önemli bir ayağını teşkil eden kültürel diplomasi başat konu olarak seçilmiştir. Türkiye Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün faaliyetleri kültürel diplomasi çerçevesinde ele alınarak içerik analiz yöntemiyle incelenmiş, kültürel öğelerin Türk kamu diplomasisinde kapsadığı alan tespit edilmeye çalışılmış ve bulgular doğrultusunda Türkiye'nin kültürel diplomasisi için çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cyclical system of the world is creating new concepts and formations.This variable structure compel to use diffent tools such as diplomacy out of war, on one hand, to maintain world peace, on the other hand, to carry out relations between each other, and to keep their continuities. Process that began with Ad-hoc, public diplomacy became a concept which we hear frequently. Connecting with people through different countries, public diplomacy which take its base from soft power is a strategic communication plan to direct and change their perceptions. While the functions as gaining the sympathy of, receiving the approval of, agreeing common interests with, creating mutual dialogue and negotiation environments with foreign societies form the public diplomacy, the same functions survive in international public relations. That's why these two disciplines have met in this thesis. In this thesis which considers the public diplomacy through the international public relations perspective, both of the discipline models are discussed comparatively and scope of application is investigated. In the research section, cultural diplomacy is chosen as principal subject which forms an important pillar of public diplomacy. Turkey's Public Diplomacy Coordinatorship's activities have been examined in the framework of cultural diplomacy by the method of content analysis; the area in the Turkish public diplomacy occupied by cultural elements have been tried to determine; in line with findings, various suggestions have been developed for Turkey's cultural diplomacy.