Henri Bergson'da bilinç ve zaman problemlerinin irdelenmesi
Examination of the problems of consciousness and time in Henri Bergson
  1. Tez No: 361775
  2. Yazar: ECE SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BIÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Henri Bergson, bilinç, zaman, süre, içsel zaman algısı, evrim, ben, bellek, Henri Bergson, consciousness, time, duration, perception of psychological time, evolution, ego, memory
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu tez, bilinç ve zaman problemini, Henri Bergson'un görüşleri çerçevesinde, incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, bilinç ve zaman arasındaki ilişki araştırılmış ve bu iki unsurun yaratıcı evrim açısından rolü gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışmada, zaman konusunda özellikle, insanın içsel zaman algısına işaret edilmiştir. Aynı zamanda bilinç ve zaman arasındaki ilişki konusunda, ben fikri ve belleğin önemine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate, problem of consciousness and time as a part of the Henri Bergson's thought. In accordance with this purpose, it has been shown that the relation between consciousness and time and their role for creative evolution. In this study, it has been referred to especially perception of psychological time of human on the subject of time. At the same time, on the subject of the relation between consciousness and time, it has been pointed out the importance to thought of ego and memory.