Siyasal iletişim uygulamalarında siyasal kültürün rolü
The role of political culture in political communication
- Tez No: 361776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Kültür, Siyasal İletişim, Seçim Kampanyası, Anavatan Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Political Culture, Political Communication, Election Campaign, Motherland Party, Justice and Development Party
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Çalışmada, 1991 milletvekili genel seçimlerinde Anavatan Partisi'nin ve 2014 yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin siyasal iletişim uygulamalarının siyasal kültür boyutu incelenmiştir. 1991 seçimlerinde ANAP'ın seçim stratejisi Türkiye'yi, Türk toplumunu ve Türkiye'nin kültürel özelliklerini yeterince bilmeyen ithal Fransız reklamcı Jasques Seguela tarafından belirlenmiştir. 2014 seçimlerinde AK Parti ise 2002 yılından beri birlikte çalıştığı Arter Reklam ve Erol Olçak ile birlikte seçim stratejisini oluşturmuştur. Tek başına iktidarının ikinci döneminde olan ANAP'ın siyasal iletişim uygulamaları, dönemin siyasal atmosferi göz önünde bulundurularak sosyolojik ve ekonomik konjonktür ışığında seçim beyannamesi, gazete ilanları, televizyon reklamları ve seçim şarkıları kültürel kodlar bağlamında değerlendirilmiştir. Üçüncü kez tek başına iktidar olan AK Parti'nin siyasal iletişim uygulamaları, dönemin siyasal atmosferi dikkate alınarak güncel konularla ilintili olarak seçim beyannamesi, gazete ilanları, açık hava reklamları, televizyon reklamları, mitingler ve seçim şarkıları kültürel kodlar düzleminde niteliksel ve niceliksel içerik analizi tekniğiyle incelenmiştir. Sonuçta ulaşılan bilgilere göre, Seguela'nın Türkiye'yi tanımadığı ve toplumun siyasal kültür niteliklerini bilmediği ve bu nedenle ANAP'ın seçmen kitlesini yakalayacak siyasal mesajları kültürel unsurlarla birlikte yeterince harmanlayamadığı ortaya çıkmıştır. ANAP'ın siyasal iletişim uygulamaları, Mesut Yılmaz'ı öne çıkarmış ANAP'ın değil, Yılmaz'ın seçim kampanyası algısı oluşturmuştur. AK Parti, Türkiye'nin kültürel çeşitliğinin bir avantaja dönüştürerek ve Recep Tayyip Erdoğan'ın hedef kitlesi üzerindeki etkisini göz önüne alarak seçim kampanyasının stratejisini ve uygulamalarını şekillendirmiştir. AK Parti, siyasal mesajlarını, yararlandığı her mecrada kültürel kodlarla birlikte işleyerek seçmenlerine iletmiştir. AK Parti, siyasal mesajlarını ve seçim vaatlerini güncel konularla ilişkili olarak hedef kitlesinin büyük kısmının içselleştirdiği siyasal kültür zemininde, siyasal tarihten örneklerle ve onların beklentilerine cevap veren bir dil ile çerçevelemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study political communication applications have been examined in both 1991 MP general elections of Motherland Party and 2014 local elections of Justice and Development Party. In 1991 Motherland Party's electoral strategy was determined by a French outsider, an advertiser, Jasques Seguela who failed to know about Turkey, Turkish society and its cultural characteristics. On the other hand in 2014 elections Justice and Development Party constituted its electoral strategy with Arter Advertisement and Erol Olçak whom the party has been working with since 2002. Political communication applications of Motherland Party on its second term of being the ruling party, considering the political atmosphere of the period, in the light of sociological and economical conjucture, declaration of election, newspaper advertisements, TV ads and campaign songs have been evaluated in terms of cultural codes. Becoming the ruling party for the third time Justice and Developmet Party's political communication applications, considering the political atmosphere of that time, declaration of election related with the up-to-date topics, newspaper advertisements, open-air and TV ads, political meetings and campaign songs have been analyzed with qualitative and quantitative content analysis technique on the basis of cultural codes. According to the results achieved, it has emerged that Seguela did not know enough about Turkey and was not acquinted with the qualities of Turkish society's political culture and therefore Motherland Party failed to blend political messages, that would capture the voter's attention, with the cultural elements. Motherland Party's political communication applications put Mesut Yılmaz forward personally and that formed a perception of which it was but Mesut Yılmaz's own election campaign rather than Motherland Party's. Justice and Development Party has formed a strategy of election campaign and its applications by turning Turkey's cultural diversity into an advantage and taking Recep Tayyip Erdoğan's effect into account on the target audience. Justice and Development Party has transmitted its political messages in each field it was possibly and politically wounded by means of processing cultural codes. Justice and Development Party has framed its political messages and election promises, which are associated with up-to-date topics, on the basis of politically internalized by the most of its target audience.