Ukrayna'da Türkçe öğretimi
Turkish language teaching in Ukraine
- Tez No: 361777
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM AKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, Türkoloji, Ukrayna, Turkish teaching, Turkology, Ukraine
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Toplumların kültürünü en iyi yansıtan olguların başında dil gelmektedir. Hatta sözkonusu toplumun kültürüyle tam anlamıyla yoğurulmamış ise bırakınız dilin kültürü yansıtmasını, o toplumda sağlıklı bir iletişim bile mümkün olmayabilir. Köklü bir geçmişe sahip Türk dili dünyanın birçok ülkesinde konuşulmaktadır. Etnik olarak bağlarının bulunduğu ülkelerde konuşulması bir yana artık dünyanın çok farklı ülkelerinde Türkçe'ye ciddi anlamda bir merak uyandığı gözlemlenmektedir. Bu ülkelerden birisi de Ukrayna'dır. Bu çalışmada, geçmişten günümüze Ukrayna'da Türkçe öğretimi araştırılıp tartışılmıştır. Sovyetler Birliği öncesinden günümüze kadar süregelen dönemde bu ülkedeki Türk dili hakkında çalışma yapan bilim adamları hakkında bilgilere de yer verilmiştir. Araştırma, Ukrayna'da konu hakkında literatür taramaları yapılması suretiyle hazırlanmıştır. Özellikle Sovyetler Birliği döneminde ülkede Türkçe öğretiminin sekteye uğramasından dolayı sistematik biçimde verilere ulaşılması mümkün olmamıştır. Yine de farklı üniversitelerin kütüphanelerinde konu hakkında eserler bulunması araştırmanın sınırlılıklarını büyük oranda ortadan kaldırmıştır. Çalışmanın ilk bölümlerinde Türk Dili ve Türkoloji bilimine katkı sağlayan bilim adamlarının çalışmaları hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde Ukrayna'da Türkçe öğreten eğitim kurumları araştırılmış ve bu okullar hakkında bilgiler ortaya konulmuştur. Sonuçta Ukrayna'da Türkçenin her geçen gün daha çok sevildiği görülmüş; bu ülkede insanların Türkçe'ye gün geçtikçe daha fazla ilgi duyduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Language is the best mark of society's culture. If society's culture and language don't have a good relationship that society wouldn't get a good communication. Turkish language has a long history; many countries communicate in Turkish language. Lots of country interest in Turkish. Ukraine is one of them. Turkish education in Ukraine was researched in this work. A lot of scientists who lived before USSR and after USSR have different opinions about studying Turkish in other countries. Literature research was conducted in this work. In USSR period Turkish education stagnated. So there is not enough data about that period. But books found in the libraries of different universities and barriers have disappeared. In the first parts of study, has information about scientists who contributed Turkish language. In the third part, Ukrainian schools researched who has Turkish education. Finally, that study shows Turkish language was loved in Ukraine.