Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen Ukrayna kökenli öğrencilerin sosyo-kültürel farklılık temelli dil sorunları ve sorunlara dair çözüm önerileri
Language problems based on socio-cultural differences faced by Ukrainians studying Turkish as a foreign language and ways to solve them
  1. Tez No: 743210
  2. Yazar: OKSANA HUMENIUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe Öğretimi, Ukraynalılara Türkçe Öğretimi, Sosyo-Kültürel Farklılıklar, Dil ve Kültür Bağlantısı, Teaching Turkish to Foreigners, Teaching Turkish to Ukrainians, Socio-Cultural Differences, Language and Culture Connection
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı yabancı dil olarak Türkçe öğrenen Ukrayna kökenli öğrencilerin dil öğrenme sürecinde karşılaştıkları sorunları tespit etmek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri belirlemektir. Tarihî ilişkilerden dolayı Ukrayna'da Türkçe öğrenmeye yoğun talep olduğu bilinmektedir. Ukrayna ve Türk kültürü arasındaki farklılıklar ve bunların dil öğrenimi üzerindeki etkilerine yönelik yapılan araştırmaların sınırlı olduğu bilinmektedir. Bu çalışma, Ukraynalılara Türkçe öğretenlerin ve Ukraynalı Türkçe öğrenicilerin sorun ve sınırlıklarının ne olduğunu görmelerine yardımcı olacak ve Ukraynalıların Türkçeyi daha iyi öğrenmelerine rehberlik edecektir. Araştırma, iç içe geçmiş tek durum deseni ile yapılandırılmıştır. Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen Ukrayna kökenli öğrencilerin sosyo-kültürel farklılık temelli dil sorunlarını belirleme sürecinde 18 yaş üzeri Ukraynalı olan ve Türkçe öğrenen öğrenciler çalışma grubuna dâhil edilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak görüşme formu ve doküman analizi kullanılmış, veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmada, Türkçe öğrenen Ukrayna kökenli öğrencilerin karşılaştıkları sosyo-kültürel farklılıklara yönelik bulgular sunulmuştur. Türkçe öğrenme sürecinde karşılaşılan sorunlar;“dinleme, konuşma, okuma, yazma, motivasyon, Türkiye'de ikamet süresi, Ukrayna ve Türk kültürlerinin farklılığı ve kalıp yargılar”kategorileri altında bulgulanmıştır. Araştırmada kategorilendirilmiş sorunlara yönelik olarak Türkçe öğrenen Ukraynalı öğrencilere ve Türkçe öğreticilerine çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the problems during the language learning process encountered by the students of Ukrainian origin who learn Turkish as a foreign language and to determine the solution proposals for these problems. It is known that there is an intense demand on Turkish language in Ukraine due to historical relations. It is known that research on the differences between Ukrainian and Turkish cultures and their affects on language learning is limited. Therefore, this study will help to determine where the problems and limitations in language learning process to those who teach Turkish to Ukrainians and those Turkish speaking students who learn Ukrainian. This study could be used as a guideline to make Turkish learning process more efficient for Ukrainian students. The research was structured with a nested single case design. In the process of determining the socio-cultural differences based on language problems experienced by Ukrainian students learning Turkish as a foreign language, we included Ukrainian students over the age of 18 to the study group. In the study, as data collection tools we used interview and document analysis. Received data were subjected to content analysis. The study presents findings regarding the socio-cultural differences faced by students of Ukrainian origin learning Turkish. Problems encountered in the process of learning Turkish were found under the following categories:“listening, speaking, reading, writing, motivation, duration of residence in Turkey, the difference of Ukrainian and Turkish cultures and stereotypes”. The study offers solutions to problems categorized in the research to help Ukrainian students learning Turkish and Turkish teachers.