Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi açısından Türkçe ve Ukraynaca dil yapılarının karşılaştırılması
Turkish and Ukrainian grammar comparison in terms of teaching Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 434513
  2. Yazar: OLENA PALİİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TALAT FATİH ULUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ukraynaca, Türkçe, dilbilgisi, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, Ukrainian, Turkish, grammar, teaching Turkish as a foreign language
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Ulusların kültürünü ve yaşamlarını en iyi gösterenlerin başında dil gelmektedir. Bu açıdan dil bir toplum ve kültürün temel taşıyıcısıdır. Geçmişi zengin olan Türk dili günümüzde birçok ülkede ve geniş bir coğrafyada konuşulmakta, dünyada birçok enstitü, üniversite ve okul hatta özel ders bünyesinde birçok insan bu dili öğrenme ve konuşma çabası içindedir. Türkçe'ye yoğun bir ilginin olduğu ülkelerin arasında Ukrayna da gelmektedir. Yabancı dili öğrenmek için ilk olarak ana dili iyi derecede bilmek gerekir.“Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi açısından Türkçe ve Ukraynaca dil yapılarının karşılaştırılması”adını taşıyan bu çalışmamızda Türkçe ve Ukraynaca dilbilgisi ele alınmıştır. Bu çerçevede Sovyetler Birliği sonrası döneme ait Ukrayna'da Türkçe öğretimine ve yabancı dil olarak Ukraynaca öğretimine de dayanılmıştır. Yabancı dil olarak Ukraynaca öğretimi ayrı bir alan olarak görülmediğinden yabancılara Ukraynaca öğretmek amacıyla yazılan kaynaklar yok denecek kadar azdır. Bu durum Ukrayna'da Türkçe öğretimini de zorlaştırmaktadır çünkü Türkçe-Ukraynaca olan ders kitaplarının ve sözlüklerin azlığı sebebiyle Türkçe öğretiminde genelde Rusça ders kitapları kullanılmaktadır. Çalışmamız dört ana bölümünden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümde Türkçe ve Ukraynaca hakkında genel bilgi verilip Türkçe ve Ukraynaca'nın yabancı dil olarak öğretiminin tarihçesi ele alınmış ve fonetik, kelime yapımı konularına yer verilmiştir. Üçüncü ve dördüncü bölümde ise iki dilin söz dizimi hakkında bilgiler ortaya konulmuş ve Ukrayna'da yabancı dil olarak Türkçe'yi öğretenlerin görüşlerini alarak yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılabilecek alıştırma önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Language is the most important part of a society which reflects its culture and style of life. In this sense, language is the main bearer of the culture. Turkish language, with a rooted history, is widely spoken in many countries. Today, all over the world, Turkish language is one of the main concern of institutes, universities and schools and is studied by hundreds of thousands of people. Ukraine is one of the leading countries which Turkish langue is being taught and studied. To learn a foreign language firstly it is needed to know well a mother tounge. In this research, which is titled“Turkish and Ukrainian grammar comparison in terms of teaching Turkish as a foreign language”we studied Turkish and Ukrainian grammer. In this context after Soviet era teaching Turkish in Ukraine and teaching Ukrainian as a foreign language were also examined. Teaching Ukrainian as a foreign language has not even been a separate field of knowlegde, thats why we can say that there are hardly any sources of teaching Ukrainian to foreignes. This phenomenon also complicates Turkish education in Ukraine, because a number of Turkish-Ukrainian textbooks and dictionaries is very little and Russian textbooks are mostly used in teaching Turkish. This research consists of four main chapters. In the first and second chapters a general information about Turkish and Ukrainian languages were given, the history of teaching Turkish and Ukrainian as a foreign language was examined and phonetics, word construction issues were held. In the third and fourth chapters the information about syntax of the two languages was introduced and by taking advices of Turkish as a foreign language teachers in Ukraine, exercise examples which can be used in teaching Turkish as a foreign language were offered.