Destinasyon markalaşması sürecinde Doğu Karadeniz Bölgesi'nin doğal ve kültürel kaynaklar açısından değerlendirilmesi
Examining Eastern Blacksea regions natural and cultural attractions through process of destination branding
  1. Tez No: 361787
  2. Yazar: FAZIL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KIZILIRMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Markalaşma, Destinasyon Markalaşması, Doğu Karadeniz Bölgesi, Doğal ve Kültürel Kaynaklar, Destination, Branding, Destination Branding, Eastern Black sea Region, Natural and Cultural Resources
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Dünyada turizm hareketine katılan turistlerin, son yıllarda deniz-kum güneş turizmine yönelik olan tercihlerinin belirli bir düzeyde kaldığı, doğal ve kültürel destinasyonlara olan taleplerin artış gösterdiğini istatistiki verilerden görmek mümkündür. Gelişen turizm endüstrisinde, kültürel ve doğal çekiciliklere sahip destinasyonların, yoğun rekabet ortamından pay alabilmesi, turistlere benzersiz bir deneyim sunmasına bağlı olduğu söylenebilir. Turizm endüstrisinde, son yirmi yıldır markalaşmaya bir yönelimin olduğu ve ülkeler için destinasyon markalaşması önemli bir pazarlama stratejisi olmuştur. Bu bağlamda, araştırmanın birinci bölümünde destinasyon, destinasyon pazarlaması, ikinci bölümünde, destinasyon markalaşması ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sahip olduğu doğal ve kültürel kaynaklara değinilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise, Doğu Karadeniz Bölgesi'ni ziyaret eden turistlere, bölgenin destinasyon markalaşması sürecini ortaya koyacak anket uygulanarak veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, turistlerin destinasyon bölgesini ziyaret etmelerinde, bölgenin doğal zenginliklerinin ve kültürel kaynaklarının başat rol aldığı, katılımcılarının tamamına yakının bölgeyi tekrar ziyaret edeceği, katılımcıların destinasyon markalaşması sürecine yönelik olarak olumlu bir imaja sahip olduğu ve katılımcıların tamamına yakının destinasyonu yakın çevresine önereceği analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recent years in the world, the tourist who are participating tourism activities, rely on to prefer the natural and cultural tourism destinations instead of the sea-sand-sun pointed tourism destination. That's why, the triangle tourism (sea-sand-sun) market has been remained at the same level unexpectedly. At the thriving tourism industry, natural and cultural oriented destinations are to receive a share, is bound to deliver a unique experience to tourists at the highly competitive environment. That's why, at the last twenty years in the tourism industry, branding is became substantial marketing strategic tool for destination in order to differentiate itself from its competitors. As mentioned in this context, destination and destination marketing emphasized in the first part of the study, The cultural and natural attractions where Eastern Blacksea Region is also mentioned in the second part of the study. In the final part of study, the tourist who visited Eastern Black Sea Region, applied a questionnaire to reveal destination branding process. After collecting the paper of questionnaires, the data was analyzed and as a result of the study, the key factor of visiting the region by tourist was analyzed as occurred cultural attractions which are organized at the region. Almost all of the participants expressed also that region will have visited again. In addition to the all fundamental analyzed. Participants have been expressed that they all have a positive image to the region and almost of participants will have recommend the destination to neighborhoods.