Destinasyon markalaşması sürecinde turizmin önemi : Bergama örneği
Importance of tourism in destination branding process :Bergama as a case study
  1. Tez No: 470453
  2. Yazar: TUĞBA İBİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE BERİL AKINCI VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Turizm, İşletme, Public Relations, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Destinasyon, Markalaşma, Destinasyon Markalaşması, Turizm, Bergama, Brand, Destination, Branding, Destination Branding, Tourism, Bergama
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Marka günümüz dünyasında ürün veya hizmetlerin pazarlanması söz konusu olduğunda vazgeçilmez bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek hizmet sektörü gerekse endüstriyel sektörde marka gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Marka kavramı içerisinde çok sayıda unsuru taşımaktadır. Marka kimliği, kişiliği, imajı dışında marka içerisinde marka sadakati bu kavramlardan bazılarıdır. Marka kavramının hızlı yükselişi beraberinde belli stratejileri de getirmiştir. Markalaşma stratejileri olarak ifade edilen marka kimlikleştirme, marka imajı yaratma, marka konumlandırma ve marka genişlemesi stratejileri kurumların markalaşma süreçlerinde sıklıkla kullandığı stratejiler olarak görülmektedir. Markalaşma stratejileri şehir markalaşması sürecinde de kullanılabilmektedir. Destinasyon markalaşması sürecinde çoğunlukla bu stratejiler turizm faktörü üzerinden kullanılmaktadır. Bu kapsamda bir destinasyon markalaşması sürecinde destinasyonun turist çekiciliğinde olması ve bir cazibe merkezi haline getirilebilmesi büyük önem taşımaktadır. Turist çekiciliğinin sağlanabilmesi için, şehrin bünyesinde bulunan tarihi ve doğal güzellikleri ile şehrin ön plana çıkan diğer unsurların kullanabilmesi esas alınmaktadır. Turizm çekiciliği için destinasyonun bünyesinde ne çeşit turizm öğelerini barındırdığının tespit edilmesi son derece önemlidir. Belli başlı turizm çeşitlerinden destinasyona uygun olan birinin, destinasyon markasının turizm perspektifinde konumlandırılması sırasında kullanılması başarılı bir destinasyon markasına katkı sağlamaktadır. Günümüzde artık turistler alternatif turizm çeşitlerini tercih etmektedir ve bu sebeple de destinasyonlar destinasyon markalarını alternatif turizm çeşitleri üzerine konumlandırmaktadır. Alternatif turizm çeşitlerine; ekoturizm, termal turizm, akarsu turizmi, kırsal turizm, av turizmi gibi çeşitli örnekler verilebilmektedir. Tüm bilgiler ışığında bu çalışmada Bergama destinasyonun markalaşması süreci, Bergama'nın bünyesinde bulundurduğu kültür, termal ve kırsal turizm öğelerinin Bergama'nın destinasyon markalaşmasında nasıl kullanıldığı ve Bergama şehir markasının turizm perspektifinin önemi üzerinden incelenmiştir. Destinasyon markalaşması sürecinde turizmin önemi Bergama araştırmasında, Bergama destinasyonunda turizm çeşitlerinin nasıl konumlandırıldığı, bu kapsamda ne çeşit çalışmalar yapıldığı, yapılan çalışmaların Bergama'nın şehir markalaşmasına nasıl etkilerde bulunduğu ve Bergama'nın markalaşmasında kültür turizminin, termal turizmin ve kırsal turizmin nasıl bir öneme sahip olduğunun araştırılması araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında bu amaçlara ulaşabilmek için de nitel bir araştırma süreci tasarlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda düzenlemiş olduğumuz yarı yapılandırılmış görüşme formu ile 7 kişiye sorular sorulup, elde edilen sonuçlar içerik ve betimleyici analiz kullanılarak analiz edilmiş ve bulgular yorumlanarak sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In today's world of branding, when it comes to the marketing of products or services, it becomes an indispensable element. Whether in the service sector or the industrial sector, brands are becoming increasingly important. The notion of brand incorporates a great number of elements. Brand loyalty is one of these concepts other than brand identity, personality, image. The rapid rise of the brand have brought along certain strategies. Brand identification, brand image creation, brand positioning and brand expansion strategies, which are expressed as branding strategies, are seen as strategies that institution often use in the branding process. Branding strategies can also be used in the city branding process. In the process of branding destinations, these strategies are mostly used in terms of the tourism factor. In this context, it is very important that a destination can attract tourists and thus become a center of attraction in a destination branding process. In order to ensure tourist attraction, it is necessary to use the historical and natural beauties of the city and other elements of the city in the foreground. It is very important to determine what type of tourism items the tourism destination has for its destination. The use of one of the major tourism varieties in the context of tourism, which is suitable for the destination, can contributes to a successful destination brand. Nowadays, tourists prefer alternative tourism varieties and for this reason destinations are positioning destination brands on alternative tourism varieties. Alternative tourism varieties, ecotourism, thermal tourism, river tourism, rural tourism, hunting tourism can be given as various examples. In the light of all the information, it has been endeavoured to investigate how the cultural, thermal and rural tourism items in Bergama's branding process were used in the destination branding of Bergama and the tourism perspective of Bergama's city branding. Some issues concerning the importance of tourism in the process of destination branding The importance of tourism in the Bergama case, how the tourism varieties are located in the Bergama destination, what kind of studies are made in this scope, how the studies are influenced on the city branding of Bergama and how the cultural tourism, thermal tourism and rural tourism have a pre- research constitute the purpose of the research. A qualitative research process has been designed to achieve this purpose of the research. In this semi-structured interview form, structured for this purpose, 7 questions were asked and the results were analyzed using content and descriptive analysis and finally the findings were interpreted.