Doğu Türkçesi ile yazılmış Kelile ve Dimne tercümesi (1b-50a) gramer-metin-tercüme-sözlük
Transcription, translation, lexicon and language features of Kalile and Dimna translation(1a-50b)
- Tez No: 361789
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL SERTKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kelile ve Dimne Tercümesi, Beydaba, Fazlullah B. İsa Et-Taşkendi, Çağatay Türkçesi, Kalile and Dimna Translation, Bidpai, Fazlullah B. İsa Et-Taşkendi, Chagatai Turkic
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 319
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsünde bulunan Katanov koleksiyonunun 7 numaralı kitabı olan“Kelile ve Dimne Tercümesi”dir. Bu eser, Beydaba'nın“Kelile ve Dimne”eserinden Fazlullah B. İsa Et-Taşkendi tarafından 1300(1882) yılında başlanıp 1315(1897) yılında Çağatay Türkçesine tamamlanan tercümesidir. Nestalik hatla 1b-205b varakları arasında, sayfada 17 satır olarak yazılan bir kitaptır. Kitapta mensur; beyit ve hikaye başlıkları, ayet ve hadislerin üstü kırmızı kalemle belirtilimiş, dibacesi siyah, başlıkları kırmızı mürekkeplidir. Bu kitaptan yararlanarak yaptığım çalışma sadece 1b-50a varaklarını kapsamaktadır. Bu çalışma giriş, metnin dil özellikleri, Latin harfli transkripsiyonu, günümüz Türkçesine tercüme edilişi ve seçmeli bir sözlükten oluşmaktadır. Seçmeli sözlükte Arapça ve Farsçadan geçen kelimeler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study which is prepared as master thesis is“Kalile and Dimna Translation”which is seventh book of Katanov Collection in Turkish İnstitution of İstanbul University.“Kalile and Dimna”written by Bidpai had been translated to Chagatai Turkic between the years 1300(1882) and 1315(1897) by Fazlullah B. İsa Et-Taşkendi. The book is written with Nestalik calligraphy between the pages 1b-205b as seventeen line on page. İn the book, the title of proses, couplets, stories, vericles and hadithes and titles are remarked with red ink. The study which ı prepared by using this book just involve the pages 1b-50a. This study is composed of introduction, language properties, the trancription of the text with Latin Characters, the translation of the text to Turkey Turkish and a selective dictionary. İn selective dictionary, Arabian and Persian words used in the text have been identified.