Güncel liderlik yaklaşımları, duygusal zekâ, yöneticilerin liderlik tarzları ve duygusal zekâ ilişkisinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
Recent leadership approaches, emotional intelligence, and an investigation into the relationship between emotional intelligence and leadership styles of managers
- Tez No: 361802
- Danışmanlar: PROF. DR. VALA LALE TÜZÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Duygusal Zekâ, Leadership, Emotional Intelligence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada duygusal zekâ ve liderlik teorileri incelenmiş, yöneticilerin duygusal zekâları ile sergiledikleri liderlik tarzları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmada yöneticilerin duygusal zekâlarını belirlemek amacı ile Duygusal Zekâ ölçeği (Emotional Intelligence Scale – EIS), sergiledikleri liderlik tarzlarını belirlemek için ise MLQ (Multifactorial Leadership Questionnaire) Çok Yönlü Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre yöneticilerin dönüşümcü liderlik tarzları ile duygusal zekâları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur, duygusal zekâ ile etkileşimci liderlik tarzı arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Araştırmanın bir diğer sonucu ise; yöneticilerin dönüşümcü liderlik tarzı ortalamalarının etkileşimci liderlik tarzı ortalamalarından yüksek olduğudur. Demografik değişkenler açısından bakıldığında ise; yöneticilerin duygusal zekâlarının yönetsel pozisyon ve eğitim durumlarına göre farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yöneticilerin dönüşümcü liderlik tarzlarının yönetsel pozisyon ve eğitim durumlarına göre farklılık göstermediği, etkileşimci liderlik tarzlarının ise yönetsel pozisyonlarına göre farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Daire başkanlarının etkileşimci liderlik tarzı ortalamalarının şube müdürleri ve kısım amirlerinden yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, theories on emotional intelligence and leadership have been reviewed and the relationship between leadership patterns of managers and their emotional intelligence has been investigated. In order to determine the managers' emotional intelligence, Emotional Intelligence Scale - EIS was used; similarly, in order to determine their leadership styles, Multifactorial Leadership Questionnaire - MLQ was used. The study has revealed that there is a positive correlation between transformational leadership styles and emotional intelligence of the managers studied; however, there is no significant correlation between transactional leadership styles and emotional intelligence of them. The study has also put forth that mean scores of transformational leadership style is higher than transactional leadership style. In terms of demographic data gathered, there is no significant difference between emotional intelligence and management positions of the participants. Similarly, there is no significant difference between emotional intelligence and level of education of the participants. There is also no significant difference among transformational leadership styles, management style, and level of education according to the study. However there is difference between transformational leadership styles and management position according to the research. The study has also identified that mean scores of transactional leadership styles of chair persons are higher than division heads and supervisors.