Teknolojik ürünlerin subjektif ve objektif özelliklerinin yeni ürün satınalma niyeti üzerinde etkileri
The effects of technological products' objective and subjective characteristics on purchase intention
  1. Tez No: 361825
  2. Yazar: GÖKMEN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Subjektif özellikler, objektif özellikler, tablet PC, teknolojik ürünler, factor analizi, yapısal eşitlik modellemesi, subjective feature, objective feature, tablet PC, technological goods, factor analysis, structural equation modelling
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Son yıllarda, teknolojinin hızla ilerlermesi, beraberinde ürüne ait özelliklerin çok fazla gelişmesine sebep olmakta, bu durum karşısında tüketicilerin ürün değerlendirmelerini ölçmede kullanılan yaklaşımlar yetersiz kalmaktadır. Birçok firma, ürünlerini öne çıkarmak için farklı farklı ürün özellikleri üzerinden pazarlama faaliyetleri yürütmektedir. Hangi ürün özelliklerine odaklanılacağı, başta ürün yöneticileri, pazarlama yöneticileri, araştırma geliştirme ve ürün geliştirme yöneticileri olmak üzere birçok yönetici için her zaman araştırma konusu olmuştur. Ürün objektif özelliklerinin yanısıra, ürüne ait subjektif özellikler de satın alma niyetini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmada, teknolojik bir ürün olan tablet PC'nin objektif ve subjektif özelliklerinin tüketicilerin satın alma niyetlerine olan etkileri araştırılmıştır. Ürün prototiplerinin oluşturulmasının ve saha deneylerinin zor olduğu çok özellikli ürün gurupları için bir yaklaşım sunulmuştur. Bu kapsamda, tablet PC'ye ait ürün objektif ve subjektif özellikleri oluşturan boyutlar ve bu boyutlara ait değişkenler belirlenmiş ve bunların satın alma niyetine olan etkileri incelenmiştir. Çalışma sonunda, ürün subjektif özelliklerinin satın alma niyetine daha fazla etki ettiği ve ürün yenilik boyutunun da subjektif özellikler içinde öne çıkan en önemli boyut olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, ürün objektif özelliklerinin satın alma niyetine olan etkisi anlamlı bulunmamıştır. Ancak, ürün subjektif özelliklerini etkilediğinden dolayı, ürün objektif özelliği dolaylı olarak satın alma niyetini etkilediği görülmüştür. Diğer yandan, ürün subjektif özelliklerine en fazla etki eden objektif özellikler de ürün ödeme ve servis boyutları olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of the rapid progress of technology in recent years, knowing the expectations of the customers become more important. In addition, since the products have so many features, the traditional approaches became insufficient to measure the consumer's evaluation. Many companies manage their marketing activities on different features of product to put forward their products. Focusing on which features of the product has always been the research topic for R&D managers (Research and Development) and P&D managers (Product and Development), product managers, marketing managers. The subjective features affect consumer purchase intention as well as the objective features. In this study; a research is done to find out effects of the subjective and objective features of tablet PC on the consumers intentions. An approach is presenting for the groups for which it is difficult to field experiment and to make product's prototype. In this context, the objective and subjective features and also sub-features of tablet PC have been defined and have been investigated their effects on purchase intention. The results show that the subjective attributes effect the purchase intention more than the objective attributes. And the newness has been defined as the most important feature among the subjective attributes. Also, this study finds no significant impact of objective features on purchase intention. But objective features affect the purchase intention indirectly because of objective features effect the subjective features. On the other hand, it is set that the most effective objective feature impacting the product subjective features is payment and service dimension.