Hava ulaştırma sektöründe toplu iş sözleşmeleri: THY örneği
Collective bargaining agreements in air transportation sector: The case of Turkish Airlines
- Tez No: 361824
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DELİCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Transportation, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Toplu İş Sözleşmesi, Hava Ulaştırma Sektörü, Çalışma Koşulları, Collective Bargaining Agreement, the Air Transport Sector, Working Conditions
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada, Türk hava ulaştırma sektöründeki en büyük kuruluş olan THY ile Hava-İş arasında yapılmış bulunan toplu iş sözleşmelerinde çalışma şartlarının düzenlenmesindeki gelişimin seyri, sektörde ve ülkede yaşanan gelişmelerin toplu iş sözleşmelerinin içeriğine olan etkileri açısından değerlendirilmiştir. Burada, çalışma şartlarına ilişkin hükümlerdeki değişimler ülkenin siyasi ortamı, sendika ve işletme yönetimindeki değişimler, kanun değişiklikleri, grev faaliyetleri ve özelleştirme uygulamaları gibi faktörler çerçevesinde ele alınmıştır. Konunun incelenmesinde literatür taraması ve THY ile Hava-İş arasında 1968-2013 yılları arasında imzalanmış 19 adet toplu iş sözleşmesi kullanılmıştır. Sonuç olarak, bahsedilen toplu iş sözleşmelerinin çalışma koşullarını düzenleyen hükümlerin büyük kısmında yıllar içinde işçi lehine olmayan düzenlemelere gidildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the regulation of working conditions in the collective bargaining agreements between Turkish Airlines (THY) - the largest company of Turkish air transport sector - and trade union (Hava-İş) was evaluated. Here, changes in the provisions relating to working conditions are discussed under the context of the factors such as political environment, the effects of changing in trade union's leadersip and company's managers, changes in legislation, strikes and privatization practices. Data was collected by literature review and 19 collective agreements (between 1968-2013) which were signed between Turkish Airline and trade union (Hava-İş). It is concluded that changes in the provisions regulating the working conditions in the collective agreements have been resulted against workers over time.