John Stuart Mill'de bireysel ve toplumsal fayda
John Stuart Mill on individual and social utility
- Tez No: 361838
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEVFİK ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Hukuk, Philosophy, Law
- Anahtar Kelimeler: John Stuart Mill, Jeremy Bentham, Utilitarianism, Human Nature, Interest, Utility, Happiness, Liberty, Liberalism, Principle of Utility, Harm Principle, Paternalism, Legal Moralism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışmada, John Stuart Mill'in fayda kavrayışı ile hukukun yetki alanı arasındaki bağ üzerine bir araştırma yapılmaya çalışılmıştır. Mill'in faydacı ereğinin bireysel ve toplumsal yönlerini içerir şekilde ayrıntılı bir biçimde tartışılması hedeflenmiştir. Bu minvalde Mill'in iki temel ilkesi olan“Fayda İlkesi”ve“Zarar İlkesi”öne çıkmaktadır; ve söz konusu ilkeler aynı zamanda liberal bir devletteki hukuk, yönetim ve yasakoyuculuk alanlarını çizen ilkeler olarak belirmektedir. Ayrıca, Mill'in kendisiyle çelişen bir faydacı olarak gösterildiği peşin hükümlü ve pejoratif okumalara karşıt bir okuma yapılmış; ve onun muğlakta kalan ifadelerinin aydınlatılması için çabalanmıştır. Bu yolla tarafımdan iddia edilen, Mill'in liberalizminin ve faydacılığının arasında bir uyumun mevcudiyeti ve kendisinin dolaylı bir faydacı olarak okunması gerekliliğidir. Anahtar Kavramlar: John Stuart Mill, Jeremy Bentham, Faydacılık, İnsan Doğası, Çıkar, Fayda, Mutluluk, Özgürlük, Liberalizm, Fayda İlkesi, Zarar İlkesi, Paternalizm, Legal Moralizm
Özet (Çeviri)
In the study, I have tried to investigate the link between John Stuart Mill's conception of utility and province of law. For this reason, Mill's utilitarian end is discussed broadly in a way to include two different aspects: individual and social. In this manner, Mill's two basic principles come into prominence;“Principle of Utility”and“Harm Principle”; and these two interoperating principles do also specify juridical, legislative and governmental spheres of a liberal state. Moreover, I have argued in the study against biased and pejorative readings of Mill as a self-contradictory utilitarian; and tried to clarify his ambiguous statements. By this way, I suggest that Mill should be read as an indirect utilitarian; and there is a harmony between his utilitarianism and liberalism.