Mardin'de gastronomi turizmi: Turist görüşlerine ilişkin bir uygulama
Gastronomy tourism in Mardin: A study regarding tourist's opinions
- Tez No: 361903
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LOKMAN TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Mardin, Gastronomi Turizmi, Yerli Turist, Yabancı Turist, Mardin, Gastronomy Tourism, Local Tourist, Foreign Tourist
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı Mardin iline gelen yerli ve yabancı turistlerin Mardin gastronomisine ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmada öncelikle literatür taraması yapılarak gastronomi turizmi kapsamında kilit rol oynayan boyutlar saptanmıştır. Bu boyutlar gastronomi turizmine ilgi, yiyecek-içecek işletmeleri, sunulan yiyecek-içecekler, yiyecek-içecek işletmesi çalışanları ve gastronomi imajıdır. Araştırmada, turistlerin Mardin'deki bu boyutlar ile ilgili görüşleri alınmıştır. Araştırmanın evrenini Mardin'i 2013 yılında ziyaret eden turistler, örnek grubu da tesadüfi yöntemle seçilmiş 450 yerli yabancı turist oluşturmuştur. Veri toplama aracı daha önce bu boyutlar ile ilgili veri toplamak için oluşturmuş anketlerden yararlanılarak Türkçe ve İngilizce dillerinde oluşturulmuştur. Verilerin analizinde aritmetik ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistik yöntemlere başvurulmuştur. Toplanan veriler parametrik olmayan farklılık analizleri testlerinden olan Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H-Testleri ile analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan turistlerin çoğunluğunun gastronomi turizmine ilgili oldukları bulunmuştur. Diğer boyutlara ilişkin ifadelerde görüşlerin olumlu olduğu belirlenmiştir. Turistlerin eğitim değişkeni ile gastronomi turizmine ilgileri ve yiyecek-içecek işletmelerinde sunulan yiyecek-içeceklere ilişkin görüşlerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Ayrıca, yaş değişkenine göre katılımcıların yiyecek-içecek işletmelerinde sunulan yiyecek-içeceklere ilişkin görüşlerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Yerli-yabancı olma değişkenine göre katılımcıların görüşleri arasında anlamlı farklılıklar belirlenmemiştir. Ancak yabancı turistler en çok“çalışanlar yabancı dil bilirler”ifadesinde olumsuz görüş bildirirken, yerli turistler en çok“menüdeki fiyatlar uygundur”ifadesinde olumsuz görüş bildirmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine domestic and foreign tourist's opinions about gastronomy of Mardin. The study begins with literature review to identify dimensions that play a key role in gastronomy tourism. These dimensions are; interest in gastronomy tourism, food and beverage establishments, food and beverages, employees and gastronomy image. In the study, tourist's opinion has been taken regarding these dimensions for the province of Mardin. This study is based on the opinions of tourists who visited Mardin in 2013 and sample group consists of 450 domestic-foreign tourists which have been selected by random sampling method. The data collection tool is built in Turkish and English with the use of previous questionnaires which were designed to collect data regarding these dimensions. In the analysis of data, descriptive statistics methods such as mean and standard deviation are applied. The collected data is analyzed with Mann Whitney U-Test and Kruskal Wallis H-Test from non-parametric discriminate analysis tests. The majority of tourists who participated in the study were keen on the gastronomy tourism. The opinions for statements related to other four dimensions were determined to be positive. Findings show that there is a significant difference amongst the tourists about their interest in gastronomy tourism and opinions about served food and beverages based on their education level. Study also shows that age is an important factor in tourists' opinions about the served food and beverages. There is no significant difference based on nationality, but foreign tourists are not positive for the statement“staff speaks foreign language”, and local tourists are not positive for the statement“Prices of items on the menus are reasonable”.