Merkez Bankası faiz duyurularının finansal piyasalara etkisi: BİST ve VOB üzerine bir uygulama
The impact of Central Bank interest rate releases on financial markets: Evidence from BİST and TURDEX
  1. Tez No: 361907
  2. Yazar: NEİLAN SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Merkez Bankası, BİST 30, Döviz, Ortalama Getiri, Volatilite, Central Bank, BIST 30, Exchange rates, Conditional Mean, Volatility
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
2005 yılından itibaren, açık enflasyon hedeflemesi rejimine geçilmesiyle beraber, TCMB piyasalarda öngörülebilirliği arttırmak ve istenmeyen oynaklıkları önlemek amacıyla, giderek daha şeffaf bir iletişim stratejisi izlemiş, karar alma sürecine ilişkin daha fazla bilgi paylaşmıştır. Bu çerçevede, Para Politikası Kurulu toplantılarının önceden belirlenen tarihlerde yapılması, toplantıdan hemen sonra faiz kararının gerekçeleriyle birlikte yayımlanması, piyasalara yol gösterir nitelikte uygulamalardır. Bu çalışmada, merkez bankası faiz duyurularının spot ve vadeli işlemler piyasası üzerine etkisi araştırılmıştır. Şubat 2005 ? Nisan 2013 döneminde işlem gören BİST 30 endeksi, TL/Euro ve TL/Dolar değişkenlerine ait günlük spot ve vadeli getiri serileri kullanılmış, faiz duyurularının, artış ve azalış kararları olmak üzere, GARCH yöntemi kullanılarak, ortalama getiri ve volatilite üzerinde etkileri araştırılmıştır. Sonuçlar, faiz kararlarının, artış ya da azalış olarak ayrıştırıldığında, analiz edilen değişkenler üzerinde farklı etkileri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Begining with 2005, CBRT has adopted a new explicit inflation targeting policy framework. In order to increase predictability, CBRT has been more transparent in the new regime and has made more information available to markets regarding its decision making process. Monetary Policy Committee meetings has been settled on a scheduled monthly basis, beginning to be held at preannounced dates and the policy rate decisions were made public followed by a text providing the rationale behind the decisions. In this study, the impact of Central Bank Interest Rate Releases on financial markets has been investigated in the period between February 2005 and April 2013. The variables used in this study are BIST 30 Index, TRL/US Dolar and TRL/EURO exchange rates, both spot and futures daily return series. The impact of interest rate releases on conditional mean and volatility was investigated using GARCH models. Empirical results suggest that markets respond differently to increases and decreases in policy rates.