Sağlıkta dönüşüm programının, sağlık hizmetleri kalitesine ve çalışanların performansları üzerine etkileri
The effects quality of health transformation program in health services and employee on performance
  1. Tez No: 361965
  2. Yazar: NECATİ KOCAKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Dönüşüm Programı, Sağlık Hizmet Sunucuları, Sağlık Hizmet Alıcıları, Hizmet Kalitesi, Performans, Health Transformation Program, Health Care Providers, Health Care Recipients, Quality of Service, Performance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesi ve sonrasında sağlık hizmetlerindeki kalite değişikliklerinin tespit edilmesi ile sağlık hizmet sunucularının performanslarının arttırılması için sağlık yöneticilerinin yapması gerekenleri tespit edebilmek ve sağlık yöneticilerine hizmet kalitesinin ve çalışanların performanslarının arttırılmasında kullanabilecekleri bilimsel bir veri kaynağı oluşturabilmek amaçlanmıştır. Bu çalışmanın uygulama bölümünde, sağlık çalışanlarının ve sağlık hizmeti alıcılarının yaş, cinsiyet, eğitim durumu, gelir durumu, meslek gibi değişkenlerin sağlık hizmetleri kalitesine ve performansa etkisini ortaya koyma amaçlandığı için araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri ile de Sağlıkta Dönüşüm Programının sonuçları açısından, beklenen faydayı sağlamakta yeterli olmadığı, sağlık çalışanları açısından pek çok sorumluluk ve iş yükü getirirken sağlık çalışanları lehine kazanımlar sağlamaması nedeniyle başarılı olarak değerlendirilmediği anlaşılmaktadır. SDP'nin sağlık çalışanlarının performans artışına yönelik getirilen döner sermayeden pay verilmesi uygulaması ise, sistemin tüm sağlık çalışanları açısından hakkaniyetine uygun olmaması nedeniyle eleştirilmektedir. Sağlık hizmeti alıcıları açısından, sağlık hizmetlerine ulaşmayı kolaylaştıran Sağlıkta Dönüşüm Programı, sık sık değiştirilen uygulamalar ile sağlık hizmeti alıcılarına da ek yükler getirmekte ve giderek sağlık hizmetlerini ulaşılabilirlikten uzaklaştırmaktadır. Özellikle muayene ve tedavi katılım payları, reçetede ilaç sınırlaması, bazı ilaçların kamu tarafından bedellerinin karşılanmaması, yoğunluk nedeniyle özellikli tedavi ve operasyonlar için uzun takvim belirlenmesi gibi uygulamalar sağlık hizmetlerine ulaşmayı zorlaştıran uygulamalar hizmet kalitesini ve memnuniyeti düşürmektedir. Sağlık sisteminin fonksiyonel yapısının işlemesi için sağlık sisteminin örgütlenmesinin iyi bir şekilde yapılması, gerekli bütün üretim etkenleriyle donatılması ve modern yöntemlerle yönetilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Health Transformation Program before and after the health care quality in the changes detected by the health care providers, the performance for the enhancement of health care managers should do to detect and health managers of service quality and employee performance in increasing can use a scientific create the data source is intended. Application of this study section, the health of their employees and purchasers of health care by age, gender, education level, income level, occupation of variables such as quality of health services and the performance impact reveal which aimed to study relational model was used. Research with the data of the Health Transformation Program in terms of results, the expected benefits provide is not enough health workers in terms of so many responsibilities and workload while performing health workers in favor of gains sağlamams due to successful assessment is understood that. Health Transformation Program increases the performance of health workers brought in for the practice of issuing shares from the revolving fund, the system does not recognize equal rights to all health care workers are for criticized. Purchasers of health care, in terms of facilitating access to health services of the Health Transformation Program, changed frequently, with applications creates additional burdens on recipients of health services and are increasingly away from the accessibility of health services. In particular, examination and treatment co-payments, prescription drug limitation, certain drugs by the public sector costs are not met, due to intensity-featured treatment and operations for the long calendar determining applications such as access to health care complicates application quality of service and satisfaction is minimized. For the functioning of the health system's functional structure of the organization of the health system to be done in a good way, and be equipped with all the necessary factors of production are to be managed with modern methods.