The effect of exercises in English elementary reading books, on the success of vocabulary teaching—problems and their solution proposals
Başlangıç düzey İngilizce okuma ders kitaplarında yer alan alıştırmaların kelime öğretme başarısına etkisi - problemler ve çözüm önerileri
- Tez No: 362453
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ SAKARYA MADEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kelime öğretimi, pekiştirme alıştırmaları, kalıcı öğrenme, öntest, sontest, vocabulary teaching, practice exercises, recycling of the words, production of the words, pretest, post test
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada Trakya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi 2. sınıf İngilizce derslerinde 3. ve 4. yarıyıllarda okuma odaklı bir yaklaşım sürdürüldüğünde, okunan kitaplarında yer alan alıştırmalara ek olarak kelime öğretimine ilişkin aktiviteler sunulması durumunda, öğrencilerin kelime öğrenme başarısının artıp artmadığı araştırılmış, yeni kelimeler pekiştirici alıştırmalar ile desteklendiğinde, öğreticilerin göz önünde bulundurmaları gereken hususlara dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Araştırmada belirlenen sorulara cevap bulabilmek için deneysel araştırmanın denk kontrol gruplu ön test son test modeli ve ayrıca bir anket uygulaması kullanılmıştır. Bunların uygulanması süresince üç farklı okuma kitabından alınan metinlerin ve alıştırmaların yanı sıra deney grubu öğrencilerine kelimeleri kavramaya ve sağlamlaştırmaya yönelik ek alıştırmalar verilmiş, yeni kelimelerin tekrar kullanımına ve üretimine yönelik etkinlikler yapılmıştır. Araştırmanın neticesinde öğrencilerin kelime bilgilerinin son test ile arttığı tespit edilmiş, ancak deney grubu ile kontrol grubu arasında söz konusu olan farkın istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study explores whether the students' success in learning vocabulary is enhanced if additional vocabulary teaching activities are presented alongside the exercises in the books taught when a reading focused approach is adopted in Trakya University technical Education Faculty 2nd class English lessons of 3rd and 4th semesters and draws attention to the points that need to be considered by teachers when new vocabulary is supported by practice exercises. Pre test –post test model with an equal control group of the experimental research and a surey were used to find the answers for the questions outlined in this study. During the application of these, additional exercises which served for the comprehension and consolidation of the vocabulary were given and activities which focused on the recycling and production of the new vocabulary were carried out to the experimental group besides the exercises of texts extracted from three different books. The post test showed that the students' vocabulary expanded as a result of the study, however the difference between the experiment group and the control group was not found to be significant.