Formulation and evaluation of a cosmetic multiple emulsion system containing macadamia nut oil and two antiaging agents
  1. Tez No: 362916
  2. Yazar: NAVEED AKHTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN YAZAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Emülsiyon, Vitamin C, Buğday proteinleri, Fiziko-kimyasal özellikleri, Dermatolojik değerlendirme
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışınarun amacı doğal bir yağ ve iki cilt yaştanmasını önleyici ajan kullanarak kararlı bir çoklu ~ülsiyon hazırlaınaktır. Kararlı olmayan ve oksijen varlığında çabuk bozulan VItamin C, S/Y/S çoklu emülsiyonun en iç sulu fazına konulmuştur. Bu şekilde, Vitamin C'nin yavaş salıını sağlanabilir ve en iç faza konulduğundan, çevresel faktörlerden etkilenınesi engellenerek etkisi arttınlabilir. Diğer etkin madde olan buğday proteini de, cilt yaşianmasını önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Bu iki etkin madde, dermisteki kolajenlitlerin sentezini arttınr. Bu fonnülasyonda, iki etkin maddenin birlikte kullanılınasının amacı, sinerjik etkinin sağlanabilecek ohnasındandır. Çoklu emülsiyonlar en az üç faz içerir. Çoklu emülsiyonlarda en iç faza konulan madde yavaş salım gösterir ve böylece etkisi uzatılabilir. Çoklu emülsiyonun bir diğer yararı, en iç faza konulan maddeleri dış etkilerden korumasıdır. Bu çahşmala, çoklu emülsiyonlar iki hasamaldı olarak hazırlanmıştır Çiinkü bu yöntem diğer yöntemlere göre daha güvenli ve kontrol edilebilirdir. Baz olarak hazırlanan fonnülasyonda etkin madde kullamlmamıştır. Etkin madde kullanılan fomıülasyonda, vitamin C en iç sulu faza, buğday proteini ise yağlı faza konmuştur. Yağ olarak yüksek oranda palmitoleik asit içeren Macadamia findık yağı kullanılmıştır. Bu asit genç ciltte doğal olarak bulunan bir maddedir. Baz ve etkin madde içeren bu iki fonnülasyon, farklı hızlandırılmış koşullarda altı ay süresince saklanmıştır. Her iki formülasyonunda, farklı koşullarda altı ay süresince kararlı kaldığı belirlenmiştir. Hiçbir formülasyanda faz ayrımı gözlenmemiştir. Bu formülasyonlann kararlıhğının değerlendirmesi için değişik testler yapılmıştır. Bu iki formülasyon, 4 hafta süresince gönüllüterin yanaklarına uygulanmıştır. Emülsiyonlann etkisini görmek için cildin değişik parametreleri her hafta ölçülmüştür. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel testierin sonucunda, etken formülasyon ile cilt neminde artış gözlenmiştir. Diğer parametreler olan cilt sebumu, pH'sı, esnekliği, melanin'i ve eriternde önemli bir fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to prepare a stable multiple emulsion containing two skin antiaging agents using a natural oil. Vitamin C, which is a very unstable ingredient and is decomposed in the presence of oxygen, was entrapped in the inner aqueous phase of w/o/w multiple emulsion. In this way, it can produce slow release and the effect of vitamin C can be increased as it has been protected from the extemal environment by entrapping it in the internal phase. The other ingredient which is a product of wheat proteins was also used as an antiaging agent Both of the ingredients increase the synthesis of collagen fibers in the dermis. Therefore, a synergystic etrect can be produced by using the two ingredients in one foımulation. Multiple eınulsions contain at least three phases. The material entrapped in the internal phase is released slowly and thus its effects can be prolonged. The other benefit of multiple emulsions is the protection of the material entrapped in the internal phase. In this study, multiple emulsions were prepared by the two step method because this method is more reliable and can be controlled as compared to other methods. Base containing no active material and a stable formulation, containing vitamin C in the internal aqueous phase and wheat proteins in the oily phase, were prepared. The oil used was macadamia nut oil since it contains a high quantity of palmitoleic acid whicb is the natural ingredient of the young skin. Base as well as the formulation were stored at different accelerated conditions for six montbs to predict the stabilities of these emulsions. Both of the emulsions were found to be stable at all the different conditions. No phase separation was seen in any of the eınulsions. Different tests were performed to confirm the stability of these emulsions. Both of the emulsions were applied to the cbeeks of human volunteers for four weeks. Different parameters of the skin were monitored every week to see any effect produced by these emulsions. The data obtained was evaluated statistically. It was found that the active formulation increased the moisture of the skin as showed by sta.tistical tesıs but there were no significant variation in other parameters like skin sebum, pH, elasticity~ metanin and erythema. Ka Wordş: Multiple emulsion, Vitamin C, Wheat proteins, Physicochemical properties, Derınatological evaluation .