Katagorik veri analizinde eş değişken bulunması durumunda genelleştirilmiş tahmin denklemleri yaklaşımı ve bir uygulama
Generalized estimating equation approach in the case of existence a covariate in categorical data analysis and an application
- Tez No: 362917
- Danışmanlar: PROF. DR. EMBİYA AĞAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Eş Değişken, Kategorik Veri Analizi, Genelleştirilmiş Tahmin Denklemleri (GTD), Kovaryans Analizi, Covariate, Categorical Data Analysis, Generalized Estimating Equations (GEE), Analysis of Covariance
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tezde kategorik verilerde eş değişken varken kullanılan istatistiksel süreçler ele alınmıştır. Öncelikle nicel veriler için kullanılan kovaryans analizi üzerinde kısaca durulmuş ardından kategorik veriler için rassal model metodları, ağırlıklı en küçük kareler metodu, ağırlıklandırılmamış en küçük kareler metodu ve loglinear model metodları anlatılmıştır. Ardından longitudinal veri setleri hakkında bilgi verilmiş ve bu veri setlerinin bir türü olan çapraz deneylere değinilmiştir. Bu veriler için etkinliğin arttırılması amacıyla kullanılan bir metod olan“Genelleştirilmiş Tahmin Denklemleri”anlatılmıştır. Genelleştirilmiş tahmin denklemleri metodunun maksimum benzerlik metodu ve ağırlıklı en küçük kareler metodu ile karşılaştırılmasına kısaca yer verilmiştir. Son olarak bu metod bir grup romatizma hastasından alınan veriler üzerinde uygulanmış ve sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis statistical processes which are used in the case of having a covariate in categorical data analysis are examined. First of all analysis of covariance for continiuous data sets is briefly given, then randomized model methods, weighted least squares metod, unweighted least squares method and loglİnear model methods are discussed. Then information about longitudinal data sets is given and a kind of longitudinal data sets, crossover designs are mentioned.“Generalized Estimating Equations”method which is used to increase efficiency for this kind of data sets is discussed. The comparisons of Generalized Estimating Equations method with maximum likelihood method and weighted least squares method are briefly given. Finally this method is applied on a group of osteoarthritis patients data and the results are interpreted.