Naproksen sodyumun enterik kaplı tabletleri üzerine çalışmalar
Enteric coated film tablets of napraxen sodium
  1. Tez No: 362919
  2. Yazar: NASER ESKANDARNEZHAD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Naproxen sodium, Enteric coated film tablets, Eudragit L 100-55, Eudragit S 100, Eudragit L 100, Eudragit L-100, S-100
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Naproksen sodyum (Nap-Na); analjezik, antipiretik ve antienflamatuar etkiye sahiptir. Oral ve rektal olarak alındıktan sonra hızlı absorbsiyona uğrar. Nonsteroidal yapıda bir maddedir ve fenil propionik asit türevidir. Plazma yan ömrü 13-14 saattir. Nap-Na'nm dozu günde bir veya iki defa olmak üzere günlük 275-550 mg'dir. Çalışmanm amacı Nap-Na'nm midedeki yan etkilerinin azaltmak için enterik kaplı film tabJet hazırlamaktır. Direkt basım tekniği ile çekirdek tabietler hazırlanmıştır. Çekirdek tabietierde sertlik, dağdına kontrolü, ağırlık sapması, kmlabilirlik, in vitro çözünme hızı tayini ve etken madde miktar tayini yapiimıştır. İn vitro çözünme hızı testlerinde Aparatus ll (palet) yöntemi (USP XXIV) ve etkin madde miktar tayininde ise UV spektrofotometrik yöntem uygulanmıştır. Püskürtme tekniği kullanılarak Nap-Na'nm enterik kaplı film tabietleri hazırlanmıştir. Kaplama materyali olarak Eudragit L100-55, Eudragit S 100 ve Eudragit L 100, değişik oranlarda kullanılmıştır. Polietilen Glikol (PEG) 4000 de plastifıyan olarak seçilmiştir. Miktar tayini yöntemi vaiide edilmiştir. Film kaph enterik tabietler mide ortammda dağdınamıştır (yaklaşık 2 saat). Fakat barsak ortammda 20-30 dakikada dağdmıştır. Yaklaşık %50-97 oranmda Nap-Na 55 dakikada barsak ortammda çözünmüştür. Anahtar kelimeler; Naproksen sodyum, Enterik kaplı film tablet, Eudragit L 100-55, Eudragit S 100, Eudragit L 100, Eudragit L-100, S-100
Özet (Çeviri)
Naproxen sodium (Nap-Na) has analgesic, antipyretic and anti inflammatory activity. It is rapidly alısorbed arter oral and rectal administration. It is a nonsteroidal antiinflammatory (NSAI) drug and it is a derivative of phenyl propionic acid. lt's plasma half life is 13-14 hours. Its daily dose is o nce or twice at 275-550 mg. The aim of this study is to prepare fılm coated tablets of N ap-Na to decrease i ts advers effects in gastrointestinal system. Core tablets were prepared by direct compression technique. Hardness, disintegratiıon control, weight deviation, friability, in-vitro dissolutıon test and content uniformity of the active substance were performed in core tablets. Apparatus II (USP24) in dissolution test and spectrophotometric method for the assay of the active subtance w ere u sed. Pulvarization technique was u sed to prepare enteric coated fılm tablets of Nap-Na. Eudragit L 100-55, S100, LlOO were used in different concentrations as coating material. PEG 4000 was chosen as plastifying. Assay method was validated. Film coated tablets did not disintegratie in simulated gastric medium (pH 1.2) (about 2 hours). But they disintegrated in simulated intestinal medium (SIM) in 20-30 minutes. Aproximatelly 50-97% Nap-Na was dissolved in (SIM) (pH 7.4) in 55 minutes.