Mehmed Lebîb Efendi, Dîvân-ı Eşâr-1: İnceleme-metin-sözlük
  1. Tez No: 362963
  2. Yazar: HALİL KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 19. Yüzyıl Dîvân Edebiyatı, Lebîb Efendi, Dîvân, The 19th Century Dîvân Literature, Lebîb Efendi, Divan
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 336
Özet
Asıl ismi Mehmed olan Lebîb Efendi, 19. yüzyıl dîvân şairlerindendir. 1785 yılında İstanbul 'da doğmuştur. İyi bir eğitim alan Lebîb Efendi, devletin üst kademelerinde birçok kez görev almıştır. Tespit edilebilen yedi eseri bulunmaktadır. 20 Şaban 1284 (1867) senesinde vefat eden Lebîb Efendi'nin kabri Eyub'da bulunmaktadır. Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma, 19. yüzyıl dîvân şâirlerinden Mehmed Lebîb Efendi'nin on iki mecmuadan mürekkeb“Dîvân-ı Eşâr”(Mecmūa-i Eşâr) adlı eserinin Süleymâniye Kütüphânesi, Yazma Bağışlar (1987) numaralı kısımda bulunan mecmuânın çeviriyazı metnini kapsamaktadır. Söz konusu çalışmada öncelikle Mehmed Lebîb Efendi'nin hayatı ve eserlerine değinilmiş; daha sonra ise edebî kişiliği hakkında bilgi verilmiştir. Çalışma sonunda tespit edilen hususlar ise“Sonuç”kısmında belirtilmiştir. Bu çalışmayla Lebîb Efendi'nin kimliği ve eseri gün ışığına çıkarılarak Türk Edebiyatı içerisindeki yeri ve önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Lebib Efendi whose real name is Mehmed, is one of the nineteenth century poets. He was born in 1785 in Istanbul, had a good education and he worked at high level official ranks. He had seven books known. Lebib Efendi (died in 1867)'s grave is in Eyup. Thıs master thesis includes the transcription of a manuscript of Dîvân-ı Eşâr written by one of the 19th century poets, Mehmed Lebîb Efendi (DoD 1284/1867) as twelve volumes, found in Suleymaniye Library, Manuscripts Department with the number of 1987. In this study, we have given some information about the life and works of Mehmed Lebîb Efendi, adding detailed information about his literary personality. In the end of the study, the points that has been determined are shown in the“Conclusion”section. With this study, we have tried to show the place and importance of Lebîb Efendi in Turkish literature, bringing the personality and work of Lebîb Efendi into light.