Türkiye ve İngiltere temel eğitim düzeyi din dersi programlarının karşılaştırılması
Comparison of basic education programs in religious studies in Britain and Turkey
- Tez No: 362964
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN AŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Öğretimi, Amaçlar, İçerik, Öğretim Süreçleri, Değerlendirme, Karşılaştırmalı Eğitim Araştırması, Religion Course Curriculum, Objectives, Content, Instructional Methods, Evaluation Techniques, Cross National Comparative Study
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma, Türkiye ve İngiltere Temel Eğitim Düzeyi Din Dersi Programlarını karşılaştırarak benzerlik ve farklılıkları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Türkiye 4.-8. sınıflar Temel Eğitim Düzeyi Din Dersi Programları ile İngiltere Temel Eğitim Düzeyi Din Dersi Programının 2. ve 3. anahtar evreleri hedef, içerik, eğitim durumları ve sınama durumları bakımından karşılaştırılarak elde edilen bulgular alt problemlere göre yorumlanmıştır. Çalışmada var olan durumu olduğu gibi ortaya koymak amaçlandığından tarama modeli kullanılmıştır. Ülkelerin eğitim sistemleri, öğretim programları ve sınama durumlarına ait bilgiler literatür taramasıyla kütüphanelerden ve internetten elde edilen belgelerden sağlanmıştır. Bu bilgiler belge çözümleme yöntemiyle değerlendirilerek çalışma için gerekli olan veriler elde edilmiştir. Ülkelerin temel eğitim düzeyinde din dersi programı hedefleri, Türkiye Temel Eğitim Düzeyi Din Dersi Programı'nın yapısı temel alınarak 4 bölüm halinde tablolaştırılarak incelenmiştir. 1.ve 2. bölüm İngiltere Temel Eğitim Düzeyi Din Dersi programında yer alan 2. anahtar evreye karşılık gelen Türkiye Temel Eğitim Düzeyi Din Dersi Programı'ndaki ilköğretimin 4., 5. ve 6. yılını temel almaktadır. 3.ve 4. Bölüm ise İngiltere Temel Eğitim Düzeyi Din Dersi programında yer alan 3. anahtar evreye karşılık gelen Türkiye Temel Eğitim Düzeyi Din Dersi Programı'ndaki ilköğretimin 7. ve 8. yılını temel alarak düzenlenmiştir. Sonuç olarak Türkiye Temel Eğitim Düzeyi Din Dersi Programı'nın İngiltere Temel Eğitim Düzeyi Din Dersi Programı'na göre daha zengin ve esnek bir yapıya sahip olduğu saptanmıştır. Fakat Türkiye Temel Eğitim Düzeyi Din Dersi Programı'nınIII geliştirilmesinde ve uygulanmasında da bir takım eksikliklerin olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen veriler ve değerlendirmeler doğrultusunda, Türkiye Temel Eğitim Düzeyi Din Dersi Programı ile ilgili eksikliklerin giderilmesi için çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the similarities and differences by comparing Primary Religion Curriculum of England and Turkey. In this study, 4 to 8 grades of Primary Religion Curriculum of Turkey and 2nd and 3rd key stages of England's Primary Religion Curriculum in terms of their objectives, content, instructional methods and evaluation techniques have been compared. The obtained findings have been expounded according to sub-problems. Since the actual situation is aimed to be put forward, survey method has been used in this study. Information regarding educational systems, curriculums and testing situations of the countries have been supplied from libraries by literature review and from internet search. This information abtained for the research was evaluated by the use of“document analysis”method. The aims of countries Primary Religion Curriculum have been examined by creating tables of 4 parts based on the structure of the Primary Religion Curriculum of Turkey. The first and second parts of Primary Religion Curriculum of England have been arranged to base on 4th, 5th and 6th years of primary education which corresponds to the 2nd key stage of Religion Curriculum of Turkey, where as the 3rd and 4th parts of Primary Religion Curriculum of Turkey have been arranged to base on the 7th and 8th years of primary education which corresponds to the 3rd key stage of Religion Curriculum of England. As a result, Primary Religion Curriculum of Turkey is richer than England and it has a flexible structure. But, it has been found that Primary Religion Curriculum of Turkey has a number of deficiencies in development and implementation. In the light ofV the data obtained from research and evaluations, the solutions are presented to remedy the defienciences of Primary Religion Curriculum of Turkey.