Ebu'l Hasan Harakani'nin tarihi kişiliği
Histori̇cal character of Ebu'l Hasan Harakani
- Tez No: 363008
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM TÜYSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Türkleşme, İslamiyet, Ebu?l Hasan Harakani
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Anadolu?nun Türkleşmesi XI. yüzyılın başlarında başlamıştır. Anadolu?ya gelen Türkmenler sayesinde Anadolu Türkleşmiş, bu Türkleşme sonucunda zaten Müslüman olan Türkler Anadolu?ya gelmesi ile Anadolu Türkleşmekle birlikte İslamiyet?te bölgede yayılmaya başlamıştır. Anadolu?ya Türkleşmesi başlarken akınlarda dervişler ve alperenler bulunmaktaydı. Bu derviş alperenlerin başında gelen isim hiç şüphesiz Ebu?l Hasan Harakani?dir. Ebu?l Hasan Harakani Anadolu?ya gelerek insanlara iyiyi güzeli İslamiyet?i anlatmıştır. Anadolu?daki halk tarafından çok sevilen bir kişilik olmuştur. Aradan asırlar geçmesine rağmen hala da sevilmektedir. Sözleri ve rubaileri hala söylenmektedir.
Özet (Çeviri)
To be Turkized of Anatolia had started at the earlier of XI.th century. Anatolia had been Turkized thanks to Turkish people who people who migrated to Anatolia. Muslim Turkish people had started to spread Islam faith on Anatolia region with this Turkized. When Anatolia had been Turkized, there were Dervishes and alperens in rushes. Certianly one of there important Dervishes is Ebu?l Hasan Harakani. When Ebul Hasan Harakani had come to the Anatolia, he told goodness, beauties and Islam faith. He is liked since that time. His statements and rubais are told since our todays. Key Words : Anatolia, to be Turkized, Islamic faith, Abu?l Hasan Harakani