Türkiye'de Selçuklu tarihi üzerine yapılan tezler ve değerlendirmeleri: 1990-2012
Theses on the history of Turkey and assessments Selçuklu: 1990-2012
- Tez No: 363009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Selçuklu, Anadolu Selçuklu, Tarih, Anadolu, İslam, Ortaçağ, Seljuk, Anatolian Seljuks, History, Anatolia, Islam, The Middle Ages
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Büyük Selçuklular ve Anadolu Selçuklu Devleti zamanında Oğuzlar geniş bir coğrafyaya hâkim olmuşlar, gıpta ile bakılan medeniyetler kurmuşlardır. Oğuzların kurduğu bu medeniyetlerde bir bütünlük göze çarpmaktadır. Başka bir deyişle kurulan her devlet bir öncekinin gelenek, görenek ve kurumlarını alıp zamanın gerektirdiği yenilikleri uygulayarak ilerlemiştir. Bu durum Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu örneğinde de aşikâr göze çarpmaktadır. Anadolu?nun fethi mücadeleleriBüyük Selçuklu Devleti'nin girişimleriyle başlamıştır.Selçuklu TürkleriAnadolu Selçuklu Devleti?nin kurulmasından sonra, açılan bu yenitopraklara engin bir vatanseverlik duygusu ile bağlanmışlardır ve vücudagetirdikleri dini, içtimai, iktisadi müesseseler ile Anadolu'yu daha bayındır ve müreffeh bir hâle getirmişlerdir. Ayrıca yine kurdukları devlet ve yaptıkları eserlerle Anadolu?yutam bir Türk yurdu veİslam diyarı haline getirmeye çalışmışlardır. Bu çalışmaları esnasında Oğuzlar, diğer Türk devletleriyle ve farklı milletler tarafından kurulmuş pek çok devletle mücadele etmişler, etkileşimde bulunmuşlardır. Yapılan mücadeleler sonucunda yine pek çok devleti ve medeniyeti kendilerine katmışlardır.Tabi toplumlar ve fethedilen ülkeler Selçuklu medeniyetinin ve müesseselerinin gelişmesine ve zenginleşmesine sebep olmuştur.Halk açısından çeşitlilik bir zenginlik halini almış ve sanatta,medeniyette,ilimde inkişafa vesile olmuştur. Selçuklu medeniyeti birlikte yaşama kültürü ve ortak değerler açısından iyi örnek olarak tarihteki yerini almıştır. Geçmişten günümüze kadar gelen Selçuklu sanatı, mimari ve edebi eserleri ve bunlar hakkında yapılan çalışmalar, Selçuklu iyi örneğinin en açık delilini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
During the reign of Great and Anatolian Seljuks, Turks ruled over a vast area and they found civilizations that were coveted. One is attracted by the notion of integrity of the civilizations established by Turks. In other words, each of the state inherents the qualities of the former state?s traditions and institutions and they develop in adapting them to the requirements of the time, which is particularly evident in the examples of Great and Anatolian Seljuks. Struggles for the conquest of Anatolia were launched out by the initiations of the Great Seljuk Empire. With a profound feeling of patriotism, Seljuk Turks were engaged with Anatolia whose gates were opened up to them after the foundation of the Anatolian Seljuks and they formed a more prosperous and developed Anatolia with the religious, social and economic institutions they established. Moreover, they endeavored to make Anatolia a land of complete Turkish and Islamic country. Throughout these endeavors, they struggled and interacted with a great number of countries which were established both by Turks and by other nations. Turks dominated and ruled a majority of civilizations and countries at the end of these struggles. Naturally, societies and the countries, which were conquered, led to the development of the Seljuk civilization and its institutions. Variety became a kind of wealth for the public, which gave way to perfection in art, civilization and science. Seljuk civilization stands out as an example in history with regard to shared values and the culture of living together. Architectural and literary works and the art of Seljuks coming from past to present and researches, works, which have been carried out about them, constitute the clearest evidence that the Seljuk Empire is a perfect example.