1452 Numaralı İzmit Şer'iyye Sicili'nin değerlendirmesi ve transkripsiyonu
The Judge Register Book of İzmit with Number 1452
  1. Tez No: 363010
  2. Yazar: ALPER AYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE AKYÜZ ORAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İzmit, kadı, şer'iyye sicili, ayan, İzmit tersanesi, İzmit, judge, judge registry, ayan, İzmit dockyard
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Çalışma konusu olarak seçtiğimiz 1452 numaralı İzmit Şer?iyye Sicili Defteri, Hicri 1220-1230/ Miladi 1805-1815 yıllarına ait İzmit ve çevresinde hukuka intikal etmiş mahkeme kayıtlarını ihtiva eder. İncelenen defterde miras-tereke, vakıflar, fermanlar, salyane defterleri, masraf defterleri gibi mahkeme kayıtlarının transkripsiyonu, değerlendirilmesi ve tasnif edilmesi yer almaktadır. Bilindiği gibi şer'iyye sicilleri mahkeme kararı demektir. Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan bu kararlar, toplumun sosyal, siyasi ve ekonomik yapısı hakkında bize bilgi verirler. Örneğin, sicillere kaydedilmiş bilgilere bakarak halkın sosyal yapısını ve ikili ilişkilerini, miras ve tereke kayıtlarına bakarak ekonomik yapıyı, merkezden gönderilen kararnamelere bakarak merkezi idare ile taşra arasındaki ilişkilerin içeriğini öğrenebiliriz. Bu belgeler üzerinde daha fazla çalışılması ve bu çalışmaların kamuoyuna sunulması, Osmanlı toplumundaki bilinmeyen ya da eksik kalan konulara açıklık getirecektir.
Özet (Çeviri)
The judge register book of İzmit with number 1452 which was choosen as the subject of this study involves court records in İzmit and in its surroundings in 1220-1230 (Hijri Calender) / 1805-1815 (The Gregorian Calender). In the studied book, the transcription, evalutaion and classification of the court records such as heritage-succession, endowments, enactments, cost journals exist. As it is known kadı register book means court decisions. The decisions from the period of Ottoman Empire to today give us information about the social, political and financial structure of the society. For example from the register books, some information about the social structure of the people and their mutual relationship, from heritage and succession records economic structure and from the legal decisions sent from the central administration the relations between centre and country can be obtained. Further studies on these documents and its presentation to the public will clarify the imperfect information about the Ottoman society.