Mesleksizlik kapsamında diplomalı işsizlik ve sosyo-ekonomik etkileri
Professionlessment with degree and i̇t's socio-economic effects
- Tez No: 363106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Ġstihdam, ĠĢsizlik, Eğitimli ĠĢsizlik, Mesleksizlik, Employment, Unemployment, Educational Employment, Professionlessment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Toplumların çok eski çağlardan beri karşı karşıya kaldığı problemlerden birisi olan işsizlik olgusunun nedenleri ve sonuçları, zamanla değişim göstermektedir. Günümüzde işsizlik sorunu neden olduğu sosyal problemlerin ötesinde, işsizlik sorununun ortadan kaldırılmasının, siyasi politikaların en önemli amaçlarından birisi haline geldiği görülmektedir. Önceki dönemlerde eğitimsiz nüfusu tehdit eden işsizlik problemi, günümüz şartlarında çeşitli nedenlerle eğitimli nüfusu tehdit eder bir hal almaktadır. Önceden istihdam edilmekle eş değer olan eğitimli olma olgusu, günümüzde istihdam piyasasında değerini yitirmektedir. Eğitim almak için yapılan yatırımlar değerini kaybetmektedir. Eğitimli işsizlik problemi ülkemizde de son yıllarda ciddi boyutlarda artmaktadır. Üniversiteler her yıl binlerce mezun vermekte; fakat bu mezunların büyük çoğunluğu istihdam edilememektedir. Mezunların bir kısmı iş bulmakta ve bir kısmı da aldığı eğitim ile ilgili olmayan işlerde çalışmaktadır. Ayrıca bir çoğuda geçici işlerde veya aile işletmelerinde çalışmaktadırlar. Eğitimli nüfusun işsizlik sorununu tetikleyen bir çok neden bulunmaktadır. Fakat bu nedenler arasından ülkemizde son dönemlerde sivrilen olgulardan birisi mesleksizlik olarak göze çarpmaktadır. Öz olarak“mesleksiz olma durumu”diye tanımlanan mesleksizlik olgusu ülkemizde diplomalı işsizliğin önemli nedenlerinden birisi olarak belirginleşmektedir. Ayrıca işsizlik olgusunun sosyo-ekonomik olumsuz sonuçları bulunmaktadır. Bu nedenle diplomalı işsizlik olgusunu (eğitimli nüfusun işsizlik problemi) ülkemiz bazında mesleksizlik çerçevesinden ele almak, gündemde tutmak ve sorunun giderilmesi için somut adımlar atmak gerekmektedir. Çalışmada diplomalı nüfusun mesleksizlik nedenli işsizlik olgusu, mesleksizliğin nedenleri, mesleksizlik kapsamında işsizliğin sonuçları, istihdam piyasası ile ilgili güncel verileri ışığında ortaya konmaya ve mesleksizliğin sosyo-ekonomik olumsuz sonuçları ve ortadan kaldırılması için çözüm önerileri sunulmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Unemployment which the societies have faced for ages, has different different reasons and results day by day. Besides the problems it has caused, finishing the unemployment problem has been one of the most important political strategies. In old days this problem affected only uneducated people however these days it also affects educated people. Having educated meant that a person would find a job easily however it has lost its effects on the market. The things that has been done to educate people has lost their importance. The problem of unemployment with degree has increased a lot in our country. Thousands of people get their degree from universities however a great deol of these people cannot be employed. Some of them can find jobs and some of them work at the jobs that are not related to their departments. Furthermore many of them work at frictional jobs or family jobs. There are a lot of reasons that caused unemployment with degree. However the most important one is professionlessment. In addition professionlessment has lots of negative effects about socio-economic conditions of the societies. Because of this reason (the educated people's unemployment problem) we need to handle it professionlessment, talk about this and do some important things to solve this problem. In this study, you can find the professionlessment problem of graduated people, the reasons of professionlessment and the results of this by the help of the newest employment rates. Furthermore it is aimed to present the socio-economic negative effects of professionlessment and find some solutions to this problem.