İlköğretim okullarında düzenlenen kitap okuma saatlerine ilişkin öğretmen görüşleri: Bir durum çalışması, Sincan ilçesi örneği
Teachers views about reading hours held in primary school: A case study, Sincan county sample
- Tez No: 363112
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma, okuma alışkanlığı, kitap okuma saati., kitap okuma saati, Reading, reading habits, reading hours.Keywords: Reading, reading hours
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Nitel olarak yapılan bu çalışmanın amacı ?Türkiye Okuyor? projesinin ürünü olan kitap okuma saatlerine ilişkin öğretmen görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Veriler Ankara'nın Sincan ilçesinde bulunan 10 ilköğretim okulunda görev yapan 50 sınıf ve branş öğretmeninden elde edilmiştir. Veriler elde edilirken öğretmenlerle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sırasında yapılan ses kayıtları daha sonra bilgisayara aktarılarak dinlenip yazıya geçirilmiştir. Görüşme formları daha önceden öğretmenlere dağıtılarak yazılı olarak da cevaplar alınmıştır. Bu görüşmelerde her bir öğretmene yarı yapılandırılmış 20 açık uçlu soru yöneltilmiştir. Araştırma sonunda elde edilen veriler nitel araştırma tekniğinin gerektirdiği şekilde değerlendirilmiştir.Kitap okuma saatleri, öğretmenler tarafından olumlu bulunmakta, öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için bir fırsat olarak görülmektedir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin tamamı kitap okuma saatlerini iyi düşünülmüş bir proje olarak bulmakta ancak uygulamada birtakım problemlerle karşılaştıklarını ifade etmektedirler. Ders müfredatının yoğun olduğunu ve kitap okuma saatlerinin bu yüzden ihmal edildiğini dile getiren öğretmenler, bunun kadar önemli bir uygulamanın aralara sıkıştırılmasını doğru bulmadıklarını ifade etmişlerdir. Katılımcılardan bir kişi hariç hepsi kitap okuma saatlerine devam edilmesini istemekte, kitap okuma saatlerinin kitap okuma tutumunu ve kitap sevgisini olumlu yönde etkilediğini, öğrencilerin geçmişe oranla daha çok kitap okuduğunu belirtmektedirler. Katılımcılar uygulamada yaşanan sorunları; uygulamanın takibinin yapılmaması, öğrencilerin kitap getirmemeleri, ders yoğunluğu- müfredatın yetişmemesi ve dikkat dağınıklığı olarak nitelendirmişlerdir. Öğretmenler yaşanılan bu sorunlara ve kitap okuma saatlerinin geliştirilmesine yönelik çözüm önerilerinde; kitap sayılarının arttırılması, öğrencilerin okumaya teşvik edilmesi, uygulamanın takibinin yapılması, öğretmen yeterliliğinin arttırılması ve kitap okuma saatlerinin ders niteliğine kavuşması gerektiğini dile getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to find out the opinions of teachers regarding the reading hours implemented in schools as a part of ?Türkiye Okuyor? (Turkey is Reading) project. Qualitative research methods were employed and the data were collected from 50 teachers in Sincan district of the Province of Ankara. Interviews were carried out with the teachers and recorded. The recordings were transcribed. Teachers were also asked to fill out a questionnaire consisting of 20 open ended questions. The data obtained were analyzed by using appropriate qualitative research analysis techniques.The results of the study revealed that teachers have a positive attitude towards reading hours at schools and view it as an opportunity to help students gain reading habits. All teachers participating in the study stated that reading hours were useful; however, they also pointed out the fact that several problems were faced in the implementation process. The teachers also acknowledged that since they had an overloaded curriculum, reading hours, which they think are really essential, had to be ignored or taken for granted. All the teachers in the sampled group except one wanted the implementation of reading hours to continue and stated that reading hours affected the attitude of students towards reading positively and that students read more books compared to the past as a result of the reading hours practice. Teachers listed the problems faced in implementation as follows: student without books, students with lack of attention disorder, overloaded curricula, and disinterested school managements. The solutions suggested by the teachers are as follows: increasing the number of books, encouraging students to read, interested and involved school managements, improving teacher quality and integrating reading hours into the curricula.