Orta Asya'da bir güvenlik örgütü olarak Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü
The Collective Treaty Security Organization as a security organization in Central Asia
  1. Tez No: 363131
  2. Yazar: BEİBİT BAİMURATOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SARE AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kolektif Güvenlik AnlaĢması Örgütü, Rusya, Orta Asya Cumhuriyetleri
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırma konusu olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ)- Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya Federasyonu ve Tacikistan tarafından 1992 yılında imzalanan Kolektif Güvenlik Anlaşmasını temel alarak 2002 tarihinde kurulan uluslararası bölgesel güvenlik örgütüdür. Çalışmanın amacı, Batı tarafından“Doğu NATO'su”ve“Rus NATO'su”olarak da ünlenen ve Orta Asya bölgesinde tek güvenlik örgütü olan KGAÖ'nün kapsamlı araştırılmasını sağlamaktır. Bu bağlamda, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonraki gelişmeler ele alınarak örgütün kurulmasının nedeni irdelenmiştir. Örgütün yapısı detaylı şekilde incelendikten sonra örgütün güvenliği sağlama konusunda uluslararası kuruluşlarla ilişkileri anlatılmaya çalışılmıştır. bununla birlikte, örgüte üye ülkelerin ulusal çıkarları kapsamında örgütün rolü ve önemi ortaya konmaya çalışılmıştır. Ayrıca, örgütün gündemini meşgul eden konular üzerinde durulmuş ve örgütün geleceğe doğru beklentileri açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın son bölümünde tez çalışmasında incelenen temel konular değerlendirilmekte ve araştırmanın ortak sonucu yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of the research the Collective Security Treaty Organization (CSTO)- is a international regional secutity organization that set up by Belarus, Armenia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, the Russian Federation and Tajikistan in 2002 based on Collective Security Treaty which was signed in 1992. The purpose of the study is to provide comprehensive research on the CSTO which also known as“NATO of the East”and“Russian's NATO”by Western writers and as the olny security organization in the Central Asin region. In this context, this research examined the developments after the collapse of the Soviet Union and the reason for the establishment of the organization. After examining in detail the organization's structure the relations of the CSTO with international organizations in providing security has been explained. Also, in this study the role of the organization within the context of national interests of the member countries and the importance of the CSTO in providing security tried to be put forward. In addition, the issues that were on the agenda of organization and the future prospects of the CSTO have been outlined. The final part evaluates the basic issues and draws a general conclusion of the whole study. Kew Words: Collective Security Treaty Organization, Russia, Central Asia Republics.