Madde takımlarının güvenirlik ve değişen madde fonksiyonu üzerine etkisi
The effect of testlets on reliability and differential item functioning
  1. Tez No: 363205
  2. Yazar: GÜLŞEN TAŞDELEN TEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Madde takımı, güvenirlik, değişen madde fonksiyonu, genellenebilirlik kuramı, çok boyutlu madde tepki kuramı, madde takımı tepki kuramı, yerel madde bağımsızlığı, Testlet, reliability, differential item functioning, generalizability theory, multidimensional item response theory, testlet response theory, local item independence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, yerel madde bağımlılığı gösteren madde takımları üzerinde güvenirlik ve değişen madde fonksiyonu (DMF) analizleri yürütülmüştür. Her bir madde takımında yer alan madde sayıları birbirinden farklılık gösterdiğinden güvenirlik analizleri dengelenmemiş desenlerde genellenebilirlik (G) kuramı yürütülerek gerçekleştirilmiştir. Değişen madde fonksiyonu analizleri ise madde takımı etkisini ele alan ve almayan yöntemler ile cinsiyet ve bölüm değişkenleri üzerinden yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan veri seti, bir devlet üniversitesinin Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yürütülen İngilizce Yeterlik Sınavındaki altı madde takımında yer alan 20 maddeye 1500 öğrencinin verdikleri cevaplardan elde edilmiştir. Testin hem bütününe yönelik hem de cinsiyet ve bölüme göre ayrı ayrı olmak üzere betimsel istatistikler ve madde istatistikleri hesaplanmıştır. Çalışmanın amaçlarından biri, madde takımlarından oluşan testlerin güvenirliğe etkisini belirlenmek olduğu için, madde takımı etkisinin ele alınıp alınmadığı durumlar için elde edilen güvenirlik katsayıları karşılaştırılmıştır. Bu bağlamda yürütülen G kuramı analizleri sonucu madde takımı etkisi ele alınmadığında kestirilen G ve Phi katsayılarının madde takımı etkisi ele alındığında kestirilen G ve Phi katsayılarından daha yüksek olduğu görülmüştür. Diğer bir ifadeyle madde takımı etkisi ele alınmadığında güvenirliğin görece yüksek kestirildiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda güvenirliği artırmak adına madde takımı sayısındaki artışın, madde takımlarını oluşturan madde sayısındaki artıştan daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca testte yer alan madde takımlarını oluşturan madde sayıları bir madde takımından diğerine fazlasıyla değiştiğinde, bu durumun güvenirliği olumsuz etkilediği görülmüştür. Çalışmada ayrıca, madde takımlarının değişen madde fonksiyonuna (DMF) etkisini belirlemek adına, madde takımı etkisini ele alan ve almayan iki yöntem kullanılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Madde takımı etkisini ele alan DMF belirleme yöntemi ile hem anlamlı düzeyde DMF gösteren madde sayısı hem de kestirilen DMF düzeyi madde takımı etkisini ele almayan yönteme oranla daha fazla çıkmıştır. DMF gösteren maddelerin eşit yetenek düzeyindeki gruplar için farklı işlemelerinin nedenleri uzman görüşleri yardımıyla araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, reliability and differential item functioning (DIF) analysis were carried out on testlets which shows local item dependency. Since the items numbers per testlets are different from one testlet to another, the reliability analysis were carried out by using unbalanced design Generalizability (G) theory. The differential item functioning analysis were carried out by using the methods taking and not taking into account the testlet effect by means of sex and department variables. The data set for the study has been obtained from the answers of 1500 students to six testlets composed of 20 items in English Proficiency Exam of a public university's Foreign Language School. Descriptive and item statistics were calculated separately for both the whole test and subtests which were established according to sex and department. Since one of the aims of the study was to determine the effects of testlets on reliability, the cases in which the testlet effect was and was not taken into consideration were compared. It was seen that the estimated G and Phi coefficients were higher when the effect of testlets were not taken into account than the estimated G and Phi coefficients when the effect of testlets were taken into account as a result of the G theory analysis conducted. In other words, it was concluded that the reliability was overestimated when the testlet effect was not taken in to consideration. According to the results of the study, it was concluded that it is more effective to increase the number of testlets rather than the items within testlets to increase the reliability. Moreover, it was seen that the differentiation of items within testlets from one to another negatively affect the reliability. In the study also, to determine the effects of testlets on differential item functioning (DIF), two methods, one considering the testlet effect and one not, were used and the results were compared. There were more items which shows statistically significant DIF and also higher level of DIF were obtained with the DIF method considering the testlet effect compare to the method not considering the testlet effect. By the help of experts' opinions, the reasons of differential functioning of items for the groups of same ability level were investigated.