Evli bireylerde bağlanma stilleri ile boyun eğici davranışlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between married individuals with attachment styles and submissive behaviours
  1. Tez No: 363271
  2. Yazar: ZEHRA ŞELECİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA BANU SAYINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, bağlanma, bağlanma stilleri, boyun eğici davranışlar, Marriage, attachment, attachment styles, submissive behaviours
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; evli bireylerde bağlanma stilleri ile boyun eğici davranışlar arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 161 kadın ve 155 erkek olmak üzere toplam 316 evli birey oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri ''İlişki Ölçekleri Anketi'' ve ''Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği'' ile toplanmıştır. Veri toplama araçları evli olma koşulunu sağlayan tüm gönüllülere uygulanmıştır. Veri analizinde ise SPSS 16.0 programı kullanılmış, Bağımsız Gruplar t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Ki-kare ve Spearman Korelasyon Analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; güvenli bağlanma stili ve kayıtsız bağlanma stili ile boyun eğici davranışlar arasında bir ilişki bulunmazken, korkulu bağlanma stili ve saplantılı bağlanma stili ile boyun eğici davranışlar arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Korkulu bağlanma stili ve saplantılı bağlanma stiline sahip evli bireylerin daha fazla boyun eğici davranışlar gösterdikleri saptanmıştır. Ayrıca bağlanma stilleri ile cinsiyet arasındaki farklılaşmaya bakıldığında; güvenli bağlanma stili ile cinsiyet arasında anlamlı bir fark olduğu, diğer bağlanma stilleri ile cinsiyet arasında ise anlamlı düzeyde bir farklılaşma olmadığı bulgulanmıştır. Boyun eğici davranışlar ile cinsiyet değişkeni arasındaki farklılaşma değerlendirildiğinde de; kadın evli bireylerin, erkek evli bireylere göre daha fazla boyun eğici davranışlar gösterdikleri bulgulanmıştır. Bu çalışma kapsamında ele alınan diğer sosyo-demografik değişkenler ile bağlanma stilleri ve boyun eğici davranışlar arasında da anlamlı farklılıklar olduğu görülmüş, bulgular ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The essential purpose of this study, to investigate the relation between married individuals with attachment styles and submissive behaviours. The sample of the study includes, 161 women and 155 men, total of 316 married individuals. Datas of the study were collected with ''Relation Scales Questionnaire'' and ''Submissive Behaviours Scale''. The data collection tools were applied to all volunteers who provide the condition of being married. In data analysis, the program of SPSS 16.0 was used, Independent Groups t-Test, One Way Analysis of Variance (ANOVA), Ki-Sqaure and Spearman Correlation Analysis were done. According to the data results, Although there is no relation between secure attachment style and reckless attachment style, and submissive behaviours, there is a significant relation between fearful attachment style and obsessive attachment style,and submissive behaviours. The married individuals who has been found that showed more submissive behaviours. Also, when looking differentiate between attachment style and sex; there is a significant difference between secure attachment style and sex, it was detected that there is no significant differentiation between the other attachment styles and sex. When the differentiation between submissive behaviours and sex are evaluated, it was detected that the women married individuals have been shown more submissive behaviours than the men married individuals. It has been observed significant differences between with the other sociodemographic variables, which used within this study, and attachment styles and submissive behaviours, indications were discussed as part of literature.