Evli bireylerin bağlanma stillerinin evlilikte çatışma çözümüneetkisinin incelenmesi
An examination of the impact of married individuals' attachment styles on conflict resolution in marriage
  1. Tez No: 914877
  2. Yazar: ÖZLEM ÇAYLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, çatışma çözme stilleri, evlilikte çatışma çözme, evli bireylerde bağlanma, Attachment styles, conflict resolution styles, conflict resolution in marriage, attachment in married ındividuals
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma, evli bireylerin bağlanma stilleri ile çatışma çözme stratejileri arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Araştırma, bu ilişkilerin cinsiyet, yaş, evlilik süresi, eğitim düzeyi, sosyoekonomik durum ve çocuk sahibi olma gibi demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmanın temel hedefi, bağlanma stillerinin bireylerin çatışma çözme stratejileri üzerindeki etkilerini ve bu etkilerin evlilik dinamiklerine yansımalarını inceleyerek daha sağlıklı ve sürdürülebilir evlilik ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Araştırma, Türkiye genelinde en az bir yıllık evli 611 bireyden oluşan bir örneklem grubu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II) ve Çatışma Çözme Stilleri Ölçeği (ÇÇSÖ) kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu test edildikten sonra frekans, ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistikler hesaplanmış; tek yönlü ANOVA ve iki yönlü MANOVA yöntemleri uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler ise Pearson korelasyon yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma bulguları, güvenli bağlanma stiline sahip bireylerin olumlu ve yapıcı çatışma çözme stratejilerini daha sık kullandığını, güvensiz bağlanma stiline sahip bireylerin ise daha olumsuz stratejilere yöneldiğini göstermiştir. Kadınların empati ve iş birliğine dayalı stratejilere eğilim gösterdiği, erkeklerin ise yüzleşmeci stratejilere yatkın olduğu tespit edilmiştir. Yaş ve evlilik süresi ilerledikçe olumlu stratejilerin arttığı, kısa evlilik süresine sahip bireylerde ise olumsuz stratejilerin yaygın olduğu tespit edilmiştir. Eğitim ve sosyoekonomik düzey arttıkça olumlu stratejilere yönelim artmış, düşük düzeylerde ise olumsuz stratejilerin sık kullanıldığı belirlenmiştir. Çocuk sahibi bireylerin çatışma süreçlerinde olumlu stratejiler kullandığı, ancak geri çekilme ve boyun eğme davranışlarında anlamlı bir fark gözlenmediği saptanmıştır. Bu bulgular, bağlanma stillerinin ve demografik değişkenlerin bireylerin ilişkisel dinamikleri üzerindeki belirleyici etkisini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between attachment styles and conflict resolution strategies among married individuals. The research aimed to determine whether these relationships vary according to demographic variables such as gender, age, duration of marriage, educational level, socioeconomic status, and parenthood. The primary objective of the study was to investigate the effects of attachment styles on individuals conflict resolution strategies and the reflections of these effects on marital dynamics, with the goal of contributing to the development of healthier and more sustainable marital relationships. The study was conducted with a sample group of 611 individuals who had been married for at least one year across Turkey. Data collection tools included the Personal Information Form, the Experiences in Close Relationships Scale-II (ECR-II), and the Conflict Resolution Styles Scale (CRSS). Following tests for normal distribution, descriptive statistics such as frequencies, means, and standard deviations were calculated. One-way ANOVA, and two-way MANOVA methods were applied. Relationships between variables were analyzed using Pearson correlation. The findings indicated that individuals with secure attachment styles used positive and constructive conflict resolution strategies more frequently, while those with insecure attachment styles were more inclined to use negative strategies. Women were found to exhibit a greater tendency toward empathy- and cooperation-based strategies, whereas men were more inclined toward confrontational strategies. It was observed that positive strategies increased with age and the duration of marriage, whereas negative strategies were more prevalent among individuals with shorter marriage durations. Furthermore, higher educational and socioeconomic levels were associated with a greater tendency toward positive strategies, while lower levels were linked to more frequent use of negative strategies. Individuals with children tended to employ positive strategies in conflict processes; however, no significant differences were observed in withdrawal and submission behaviors. These findings highlight the decisive impact of attachment styles and demographic variables on individuals' relational dynamics.