The role of active labor market policies applied by İŞKUR (Turki̇sh eEployment Agency) in struggling with unemployment
İşsizlikle mücadelede İŞKUR'un uyguladığı aktif işgücü politikalarının rolü
- Tez No: 363344
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKIN AKSU, DR. MANFRED WANNÖFFEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Neoliberalism, Türkiye'de İşgücü Piyasası, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye'de Aktif İşgücü Piyasası Politikaları, Unemployment, Neoliberalism, Turkish Labor Market, Turkish Employment Agency (İŞKUR) and Active Labor Market Policies in Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İşsizlikle Mücadelede İŞKUR'un Uyguladığı Aktif İşgücü Politikalarının Rolü İstihdamın boyutu ve işsizliğin yapısı ekonomik gelişmişliğin ve sosyal kalkınmanın önemli göstergeleri olarak görülmektedir. Hiç şüphesiz ki, neoliberal ekonomi politikalarının benimsendiği 1980'lerden beri, işsizlik hem gelişmiş hem de Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde en temel problemlerden birisidir. Son on yıl içinde, ekonomi de yaşanan ortalama yüzde 5'lik büyümeye rağmen, bu iş gücü piyasasına çokta olumlu yansımamıştır. İstihdamsız büyüme ve yüksek işsizlik oranları OECD ülkeleri ve Türkiye'de, neoliberal ideoloji çerçevesinde (arz-yönlü politikalar temelinde) aktif iş gücü piyasası politikalarının ön plana çıkmasına neden olmuştur. Ancak Türkiye'de işsizlikle mücadele de bu politikaların etkinliğinin ve önemini gösteren çok az bilimsel çalışma vardır. Dolayısıyla, bu çalışmanın Türkiye'de uygulanan aktif iş gücü piyasası politikalarının etkinliği konusundaki tartışmalara bir katkıda bulunması amaçlanmaktadır. Bu yüksek lisans tezinin çerçevesi, Türk iş gücü piyasasını ve işsizlikle mücadele de İŞKUR tarafından uygulanan aktif iş gücü piyasası politikalarını incelemektir. Bu çerçeve de çalışmanın amacı 'Türkiye de son on yılda İŞKUR tarafından uygulanan aktif iş gücü piyasası politikaları başarılı olmuş mudur?' sorusuna cevap aranacaktır.
Özet (Çeviri)
The role of active labor market policies applied by Turkish Employment Agency (İŞKUR) in struggling with the Unemployment Employment size and unemployment structure have been admitted as signals of economic development and social progress. There is no doubt that the unemployment has been one of the main problems for both developed countries and for developing countries such as Turkey since 1980s in which neoliberal policies have been adopted. Although there is average about 5 per cent growth in economy in the last decade, this has not reflected to labor market so positively. Jobless growth and high unemployment rates in OECD countries and Turkey have led to come to forefront of Active Labor Market Policies in the framework of neoliberal ideology. However, there are very few researches showing how important and active these kinds of policies in Turkey. For this reason, the aim of this study is to contribute to discussions about effectiveness of Active Labor Market Policies in Turkey. The framework of this postgraduate thesis is to analyze the policies which are applied by İŞKUR on Turkish Labor Market and fighting against unemployment. Within this scope, the aim of this study is to seek an answer whether Active Labor Market Policies applied by İŞKUR for last decade are successful or not.