Pierre Bourdieu düşünümselliğinde devlet ve simgesel şiddet
P.Bourdieu's ideas on reflexivity of state and symbolic violence
- Tez No: 363406
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Pierre Bourdieu, Şiddet, Devlet, Simgesel Şiddet, Simgesel Düzen, Pierre Bourdieu, Violence, State, Symbolic Violence, Symbolic Order
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı; Pierre Bourdieu düşünümselliğini ve bu düşünümsellik ile açıklanan devlet ve simgesel şiddeti incelemektir. Simgesel şiddet kavramını, fiziksel olmayan şiddeti açıklamak için kullanan Bourdieu; fiziksel şiddet tekelini devlete teslim eden zihniyetin, simgesel şiddeti de göz önünde bulundurması gerektiğini ifade etmektedir. Bu bakış açsı ile devlet doktrinine yeni bir boyut kazandıran Bourdieu; toplumsal eşitsizliğin kaynağına da simgesel şiddeti yerleştirmektedir. Devlet, insan hakları, adalet, eşitlik ve özgürlük gibi kavramları araştırmalarının merkezine yerleştiren genel kamu hukuku bilim dalı açısından, simgesel şiddetin meydana getirdiği eşitsizliğin irdelenmesi önem arz etmektedir. Simgesel şiddetin uygulanmasında kullanılan araçların ve simgesel şiddetin etkilerinin incelendiği çalışmada, simgesel düzen ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to carry out a review on Pierre Bourdieu's reflexivity and on the state and symbolic violence explained under this reflexivity. Bourdieu, who has used the concept of symbolic violence in order to explain non-physical violence, expresses that the mentality, which has delivered the monopoly on physical violence to the state, should also take into consideration of symbolic violence. Bourdieu, who has added a new dimension to the state doctrine under this point of view, also places symbolic violence into the source of social inequality. With regard to the general public law discipline which places the concepts such as state, human rights, justice, equality and freedom into the center of its researches, it is of importance to examine the inequality created by symbolic violence. In the study where a review is carried out on the impacts of symbolic violence and the instruments and means used in inflicting symbolic violence; symbolic order is introduced.