Bilişim teknolojilerinin denetim mesleğine etkileri
Information technologies effects of the audit profession
  1. Tez No: 363486
  2. Yazar: DİLEM SEHER AKÇAKALE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: BiliĢim teknolojileri(BT), BT Denetimi, Muhasebe Denetimi, Denetim, Osmaniye, Information Tecnology (IT), IT Auditing, Auditing, Audit, Osmaniye
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Son yıllarda yaşanan hızlı teknolojik gelişmeler hayatımızın her alanında kendini göstermiştir. Teknolojik gelişmelerin etkisiyle birçok işletmede, başta muhasebe bölümü olmak üzere bilgisayarlar kullanılmaktadır. Muhasebede bilgisayarların kullanımı bu gelişmelere paralel olarak karmaşıklaşmakta ve zorlaşmaktadır. Bilgisayarların muhasebe bölümünde kullanımı gerekli bilgileri kaydetmesinin yanında kaydedilen bu bilgilerin denetlenmesini de kaçınılmaz kılmıştır. Bu noktada denetçiden beklenen, bu gelişmelere uygun olarak denetçinin gerekli teknolojileri kullanma konusunda yeterli düzeyde eğitimli olmasıdır. Denetimde bilişim teknolojileri yardımıyla iş ve işlemlerin otomasyonu sağlanarak üretim artışı ve maliyet azaltılması temel amaç olmuştur. Bu aşamada bilişim teknolojileri denetçilere büyük katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmada, muhasebe, muhasebe denetimi ve yaşanan teknolojik değişmeler doğrultusunda denetim mesleğinde meydana gelen değişimler üzerinde araştırma yapılmış ve araştırmaya katkı sağlayacağı düşüncesiyle anket yöntemine başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
The rapid advances in the field of technology has deeply influenced in our daily life in recent years. As a result of technological development, many business sector, particularly accounting department, are utilizing computers. Parallel to this development, applying computers in accounting department gets more complicated and harder. Likewise, using computers in the field of accounting requires a system which provides a date-based recording and also supervision of these recording. Upon this fact, a general expectation from auditor is that they must have sufficient knowledge to manage these technological devices. The basic purpose in supervision is to increase production and reduce cost with the help of information technology by providing business and automation of the process. At this juncture, information technology ensures tremendous contributions. Within this study, a research has been conducted regarding changes occurring in the audit profession within the development on accounting, accounting supervision and technological changes. A survey method is applied during this investigation which is considered as suitable approaches on this search topic.