Kariyer yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi
The effects of career management applications on organizational commitment
  1. Tez No: 363485
  2. Yazar: NİLGÜN ÇİLİNGİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer Yönetimi Uygulamaları, Kariyer Yönetimi, Kariyer Planlama, Kariyer Geliştirme, Örgütsel Bağlılık, Career Management Aplications, Career Management, Career Planning, Career Development, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Örgütlerin en temel amacı örgütün varlığını korumak ve devamlılığını sağlamaktır. Her örgütün bu amacını gerçekleştirebilmesi için kaliteli mal ve hizmet üretmesi, rekabet şartlarına uyum sağlayabilmesi, değişen ve gelişen çevre koşulları karşısında örgütü esnek bir yapıya kavuşturabilmesi, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi gerekmektedir. Ancak küreselleşme olgusunun hız kazandığı ve bilgi çağının yoğun bir şekilde yaşandığı son dönemde örgütün piyasa koşullarında rekabet avantajı elde edebilmesi beşeri sermeye olan insan kaynağının iyi bir şekilde yönetilmesine bağlıdır. Günümüzde çalışanlar, örgütlerinden sadece maddi destek alarak motive olmaktan ziyade; manevi yönden de desteklenmek istemektedirler. Bu değişimle birlikte çalışanlar örgütten kişisel kariyer gelişimlerini destekleyecek ve geliştirecek uygulamalarda bulunmasını talep etmektedirler. Artık çalışanlar açısından kendi yetenekleri ve becerilerine uygun iyi bir meslek seçmek, seçtikleri meslekte uygun bir işte çalışmak, iş yaşamları boyunca mesleklerinde kariyer yapmak ve yükselme isteği daha önemli hale gelmiştir. Bu nedenle örgütler, yeni çalışanları örgüte çekebilmek ve mevcut çalışanlarını örgütte tutabilmek için kariyer yönetimi, kariyer planlama ve kariyer geliştirme uygulamalarına yönelmektedirler. Etkinlik ve verimliliğin arttırılması için özellikle yetenekli, bilgili, kendini geliştiren çalışanların örgütte kalmasının sağlanması önem kazanmıştır. Çalışanlara kariyer gelişim fırsatlarının sunulması onların örgüte bağlılıklarını arttırmada önemli bir motive aracıdır. Örgüte güçlü bağlılık duyan çalışanların, örgüte karşı olumlu tutum ve eğilim içerisinde oldukları görülmektedir. Örgütsel bağlılık sayesinde çalışanların mesleklerinde daha başarılı, daha doyumlu, etkin ve verimli, daha yüksek derecede sadakat duygusu içerisinde çalıştıkları görülmektedir. Örgütsel bağlılığın işe geç gelme, yüksek devamsızlık ve işgören devir hızı, örgüte sadakatsizlik duyma, düşük performans gösterme, örgütten ayrılma gibi olumsuz sonuçları azalttığı yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bu çalışmada, kariyer yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma kapsamında bankacılık sektöründe çalışanlara bir anket uygulaması yapılmış ve kariyer yönetimi uygulamaları ile örgütsel bağlılık arasında bir ilişkinin olup olmadığı analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main goal of the organizations is to keep their own existence and enable their continuity. For each organization, in order to gain this goal, it is essential to produce high quality goods and services, manage to adapt competing conditions, manage to put the organization in a changeable position againts changing and developing enviromental conditions, follow technological developments closely. But, in the last period that globalization gets faster and information era is lived densily, organization's taking adventage in market conditions is based ondirecting human resource- human wealth very effectively. Today, the staff not only desire motivating on their job by taking financal support, want to be supported morally as well. With this changes, workers (members of the organizations) want applications from the organization which can support and improve their career development. Anymore, from the workers' point of view, it becomes more important to choose the best job in accordance with their skills, to work at a job related to their profession, to make career throughout their working - life, and to promote in their job. Therefore, organizations have been heading towards career management, career planning and career development so as to attrack new workers and keep the exist workers in their organizations. It has gain importance to have especially hardworking – talented-wise workers stay in present jobs in order to increas productivity and efficiency. Presenting career development opportunities to the workers is a vital motivation method in increasing their loyalty to the organization.It could be seen that the workers having high loyalty to the organization have positive tendency and attitude for the organization. Thanks to organizanional reliance, it is observed that workers are more succesful, pleasent, effective and productive at their jobs, they work with a high loyalty feeling as weel. The researches have shown that organizational reliance diminishes the rate of coming to job late, high rate of absence from the work, feeling dis - loyalty for the organization, poor performance, leaving the organization. In this research, the effects of career management applications over organizational reliance have been studied. Within the research, a poll has been applied to the staff of banking sector and whether there is a relation between career management applications and organizational commitment has been analysed.